De trompettist Wynton Marsalis heeft als eerste jazzmusicus de prestigieuze Concertgebouw Prijs ontvangen. De prijs werd uitgereikt tijdens een besloten galaconcert op maandagavond 11 oktober. Algemeen directeur Simon Reinink: “Wynton Marsalis is een muzikaal icoon van deze tijd. Met zijn roots in zowel jazz als klassiek is hij de gedroomde kandidaat voor de Concertgebouw Prijs.”

Wynton Marsalis is een internationaal gelauwerde musicus, componist, bandleider, leermeester en promotor van de Amerikaanse muziekcultuur. Hij verkocht meer dan 7 miljoen platen en won als enige ooit Grammy Awards in zowel de categorie klassiek als jazz. Sinds zijn jeugd speelt hij samen met de grootste jazzmusici, onder wie Dizzy Gillespie, John Lewis, Sonny Rollins en Herbie Hancock, maar ook met klassieke orkesten als de Los Angeles Philharmonic, The Cleveland Orchestra en het Royal Philharmonic Orchestra. Van zijn klassieke composities klonk in 2016 zijn Vioolconcert voor Nicola Benedetti in de NTR ZaterdagMatinee.

Een jaar na de oprichting van zijn Jazz at Lincoln Center Orchestra in New York in 1996 kwam Marsalis naar Het Concertgebouw voor de uitvoering van zijn Pulitzer Prize-winnende oratorium Blood on the Fields. Het concert was een groot succes en het orkest kwam vervolgens al meer dan tien keer terug naar Het Concertgebouw voor concerten en educatieprojecten. Dat Marsalis altijd oog voor jong talent heeft, bewees hij door vorig jaar de jonge Amsterdamse saxofonist Gideon Tazelaar uit te nodigen bij zijn bigband te soleren in Het Concertgebouw.

Tijdens hetzelfde galaconcert kreeg ook de jonge Palestijnse in Amsterdam woonachtige zangeres en fluitiste Nai Barghouti de Concertgebouw Young Talent Award uitgereikt, daarover zei Reinink: “Nai Barghouti heeft sinds haar debuut met het Palestinian Youth Orchestra bij verschillende concerten op ons een verpletterende indruk gemaakt met haar uitvoeringen van zowel klassieke als Arabische muziek. Er was geen twijfel over de toekenning van de Young Talent Award aan haar!” Ook Wynton Marsalis toonde zich onder de indruk van het optreden van Nai Barghouti: “An amazing voice and talent. You keep going! Fantastic!”

De Concertgebouw Prijs, die voor de twaalfde keer wordt uitgereikt tijdens een feestelijk galaconcert in de Grote Zaal van Het Concertgebouw, is een initiatief van de directies en besturen van Het Concertgebouw en Het Concertgebouw Fonds. De eerdere laureaten waren Cecilia Bartoli (2004), het Beaux Arts Trio (2006), Bernard Haitink (2007), het Koninklijk Concertgebouworkest (2009), Maurizio Pollini (2010), Thomas Hampson (2011), Janine Jansen (2013), Yo-Yo Ma (2014), Sir John Eliot Gardiner (2016), het Radio Filharmonisch Orkest/Groot Omroepkoor (2017) en het Hagen Kwartet (2019).

Deel: