De in 1959 in Texas geboren Malford Milligan wordt wel beschouwd al een van de beste soulzangers van de afgelopen decennia. De in Austin woonachtige zanger was in het begin van de negentiger jaren zanger bij de legendarische band Storyville. Dit werd gevolgd door een carrière om een puntje aan te zuigen. Ook was hij een veelgevraagd sessiezanger en heeft hij gewerkt met artiesten als Doyle Bramhall II, Marcia Ball en Eric Johnson, om er maar een paar te noemen.

In 2002 nam hij samen met de band van de Nederlander Jack Hustinx de cd ‘Sweet Cherry Soul’ op. Door de jaren heen zijn Hustinx en Milligan blijven samenwerken, zoals ook te horen was op Hustinx in 2017 verschenen ‘Over Yonder’ en op Milligans eigen ‘Life Will Humble You’, waarmee hij zowel hier als in zijn thuisland zeer hoge waardering oogstte.

Gedwongen door de Corona-pandemie was Milligan gedwongen het afgelopen jaar in Nederland te blijven, waar hij op afstand getuige was van de gebeurtenissen, die zich in zijn thuisland afspeelden. De slachtoffers die corona veroorzaakte, verergerd door het desastreuze beleid van Trump, de belegering van het Capitool, Black Lives Matter en noem maar op. De woede en frustraties die dit met zich meebracht uitte hij in het schrijven van nummers, die hij op zijn nieuwe plaat ‘I Was A Witness’ heeft verzameld.

Net als op zijn vorige album wordt hij begeleid door de Nederlandse The Southern Aces, bestaande uit zijn maatje Jack Hustinx (gitaar), Roel Spanjers (toetsen), Eric van Dijsseldonk (gitaar), Fokke de Jong (drums). Roel Klijn (bas). Zangeres Sheree Smith deelt de vocalen op een van de nummers. Het resultaat mag er zijn. Het zijn twaalf pareltjes geworden, waarin Milligan zingt wat de gebeurtenissen in de VS met hem en zijn familie hebben gedaan. De meest indrukwekkende nummers zijn mijn inziens ‘I Was A Witness’, ‘It Hurts Too Bad’ en ‘This Old Worlds’. Absolute topklasse. (9/10) (Suburban Records)

Deel: