Het was in 2011 de meest bijzondere samenwerking in tijden: die van Lady Gaga met Tony Bennett op ‘The Lady Is A Tramp’. De (inmiddels) Grand Dame van de electropop, met de laatst overgebleven crooner uit het gouden tijdperk van Frank Sinatra en Dean Martin. Een gewaagde combinatie, die een succesklapper van jewelste bleek en in 2014 opvolging kreeg met een compleet album, ‘Cheek to Cheek’. Zeven jaar uiteindelijk hebben we moeten wachten op de opvolger van dat album, wat iedereen al wist dat zou komen. Het duurde even, maar het wachten wordt nu beloond met ‘Love For Sale’.

95 jaar is hij inmiddels en inmiddels kondigde hij ook aan dat hij na 72 jaar optreden met pensioen gaat. Het 61e album in die jaren, is zijn tweede met Lady Gaga, en is een eerbetoon aan de in 1964 overleden Amerikaanse Jazzcomponist Cole Porter. Voor de minder Jazz liefhebbers; uit het tijdperk van de bekendere Irving Berlin en George Gershwin. En dat zijn de namen met die de inmiddels 95 jarige Bennett is opgegroeid. Echter wel 22 jaar voor zijn project-partner Gaga werd geboren. Het verschil van generaties is echter nergens te horen op ‘Love For Sale’.

Eerder dit jaar, op de 95e verjaardag van Bennett, brachten de twee het nummer ‘I Get A Kick Out Of You’ al uit, wat veel goeds beloofde. En ook opvolger, de Porter-single en titeltrack ‘Love For Sale’ vielen goed in de smaak bij de fans. De verwachtingen werden dan ook snel waargemaakt, vanaf opener ‘It’s De-Lovely’ tot en met ‘Dream Dancing’. Geheel in de lijn der verwachtingen klinkt het wederzijds respect tussen de twee muzikale grootheden als een zoetgevooisde liefdes-serenade over het gehele album.

Bennett en Gaga worden op ‘Love For Sale’ bijgestaan door het Tony Bennett Quartet, het Brian Newman Quintet, een Orkest en een Big Band. Hierbij mag worden opgemerkt dat vooral de stijkerssectie tijdens ‘Son in Love’, dat net als het swingende ‘Just One Of Those Things’ door alleen Bennett wordt gebracht, erg goed tot haar recht komt. En dat terwijl bij de Gaga-solo’s ‘Do I Love You’ en ‘Let’s Do It’ de dromerige neo-romantische kant van Porter meer naar voren komt, met bij dat laatste nummer een uitermate prettige trompet van Brian Newman, die al vaker aan de zijde van Gaga heeft gestaan en wiens dochter Lady Gaga als peettante heeft. Een close relationship, zowel muzikaal en privé dus.

‘Love For Sale’ is niet alleen als duet-album een waardig eerbetoon aan Cole Porter, maar ook zeker als afsluiter van de carrière van Tony Bennett een memorabel album geworden. Het is slechts bijzonder spijtig dat Bennett door zijn alzheimer niet meer kan optreden en een opvolger van ‘Love For Sale’ er niet zal komen. Van deze samenwerking krijg ik immers niet snel genoeg. (9/10) (Universal)

Deel: