Met het debuutalbum ‘Drops’ dat op 17 september uitkomt, zorgt de Nederlandse Albertine, de artiestennaam van musicus Yanna Pelser, voor de grootste muzikale verrassing tot nu toe in 2021. Yanna omschrijft haar muziek in een persbericht zelf als “Een eclectische mix van stijlen met als verbindende factor de sounds van Albertine’s stem en haar getokkel op de altviool.”

Het lijkt een adequate beschrijving, maar Yanna stelt zich hiermee te bescheiden op, want ze gaat daarmee voorbij aan het feit dat ‘Drops’ niet zomaar leentjebuur speelt bij andere stijlen, maar juist volstaat met prachtige eigentijdse composities waarin ze, gebruik makend van vele stijlen zoals west-coast pop uit de jaren ’60 en ’70, EDM,jazz en klassieke muziek een volstrekt eigen en uniek geluid weet te creëren dat muzikaal staat als een huis. Wow, en dat op een debuutalbum!

De productie van het album door de van oorsprong Noorse componist en songschrijver Lasse Passage is perfect. Zijn opvattingen over hoe muziek moet klinken en de muziek van Albertine zijn een match made in heaven. In ‘Drops’ hoor je een doorontwikkeling van de klank op Passage’s laatste EP ‘Ladies Night’. Op ‘Drops’ hoor je de synergie die ontstaat als twee getalenteerde en bijzonder muzikale mensen met elkaar gaan samenwerken. Dan ontstaat magie. Het album bevat 11 tracks die allemaal blijven verwonderen, boeien, uitnodigen tot meermaals luisteren. Zonder uitzondering zijn ze spannend in opbouw zijn en vaak wondermooi gearrangeerd zoals ‘Lightness’, waarin op een bed van getokkelde viool een podium wordt geboden aan een prachtig blazersarrangement.

Het uptempo ‘Space Dance’ is een merkwaardige, maar oh zo lekkere mix van balkan-beat à la Goran Bregovic of Shantel, in een fusie met reggeaton en aangevuld met een assortiment aan andere invloeden dat als resultaat enorm goed klinkt. Zo kunnen we doorgaan. Mijn persoonlijke favoriet is het wonderschone ‘Hey Today’, maar ook het magisch mooi gezongen ‘True Love’ zijn van eenzame klasse. Kortom, als je van prachtige muziek houdt is ‘Drops’ een no brainer. Luisteren gewoon en genieten.

Dat we Albertine snel live mogen gaan zien in de clubs. of in de grotere zalen. Ik zie het haar prima doen als supportact van een Kovacs of Thomas Azier, maar nog liever wil ik meer muziek van Albertine en een avondvullend programma van haar. Genieten met een hoofdletter ‘G’. ‘Drops’ van Albertine is een weergaloos debuut, een parel aan de kroon van de Nederlandse popmuziek. Een waar meesterwerk. Het meest originele album van 2021 tot nu toe. (9/10) (Eigen Productie)

Deel: