Zondagavond stond de Israëlische zanger Asaf Avidan op het podium bij Arena 5 in Brussel. Met zijn eerste solo-album ‘Different Pulses’ uit 2013 trok hij wereldwijde aandacht met zijn rauwe interpretatie van muziek, ontroerende teksten en een soulvolle stem die tegelijkertijd bovennatuurlijk en menselijk klinkt.

Met Valkø als support had Asaf een mooie opwarmer. De Brusselse zangeres zong een thuisconcert en dat was haar af te zien. Nee, het weer zat niet mee en daardoor kon ze ook niet echt in direct contact komen met haar publiek, maar toch lukte het Valkø om te overtuigen.

Dat Valkø een goede zangeres is, wisten we al. Vol overgave gaf ze zich over aan het Brusselse publiek en hoewel het hier en daar wel wat focus miste, gaf ze een sterk concert vol overtuiging en enthousiasme. Het nadeel van Valkø was wellicht dat haar nummers niet de bekendheid hadden als die van het hoofdprogramma. Kylie Minogue’s ‘Can’t Get You Out of My Head’ had wellicht beter eerder in de set gebracht kunnen worden, om het publiek zo wat eerder los te laten gaan. Voor nu was het niet meer dan een geflatteerde doch sterke opwarmer.

Ondanks dat het weer de sfeer in het begin wellicht wat te veel bepaalde, was het Asaf Avidan die de dit alles snel deed vergeten. Op het moment dat Asaf het podium betrad met ‘Lost Horse’ was het kurkdroog en knalde de muziek uit de speakers. ‘900 Days’ en ‘Different Pulses’ volgden en het bij ‘Green & Blue’ en ‘The Study on Falling’ wat rustiger aan te doen.

De virtuositeit van de muzikant bleek pas weer echt bij ‘My Tunnels Are Long and Dark These Days’ terug te komen en Avidan stelde vanaf dat moment geen seconde meer teleur. Ondanks dat het weer niet echt meer meewerkte, leek het de artiest noch het publiek iets te deren. Bij ‘Anagnorisis’, van zijn nieuwe, gelijknamige, album van een jaar geleden, wisselde Asaf zijn gitaar zelfs af om plaats te nemen achter de piano. Het nummer toonde de vooruitgang in de muziek van Avidan en het publiek wilde meer.

Dat meer kwam bij ‘The Labyrinth Song’, waarmee Asaf Avidan op akoestische en indrukwekkende wijze de finale inleidde. Die finale kwam natuurlijk met zijn grote hit ‘Reckoning Song (One Day)’, die door het voltallige publiek werd meegezongen. Avidan bouwde zijn hit geleidelijk op om rustig aan tot een grote climax te komen. ‘Love It or Leave It’ was daarop een niemendalletje, ondanks de wonderlijk goede performance.

Asaf Avidan kwam terug, natuurlijk. Met het ogenschijnlijke verzoeknummer ‘Golden Shadow’, dat Asaf op een prachtige akoestische wijze ten gehore bracht, alsmede ‘Earth Odyssee’ en ‘I See Her, Don’t Be Afraid’, sloot de Israëliër zijn optreden af. Een subliem optreden waar velen nog lang aan terug zullen denken.

Foto’s (c) Shamrockraver

Asaf Avidan Setlist Arena5, Laken / Laeken, Belgium 2021

Deel: