Maxime & Glen waren de eerste act van de Mama’s Pride zaterdag. Het was een heerlijke dag, met een lekkere temperatuur om naar muziek te luisteren. Dit duo, met een eigen R&B sound, klonk laidback en lekker warmbloedig. Ze openden op zaterdag met hun nummer ‘Surreal’, en dat was het natuurlijk ook een beetje. Concerten? Eindelijk! De beeldschone Maxime timmert hard aan de weg met haar Glen als duo aan hun zangcarrière om door te breken en dat gaat zeker lukken. Recent wisten ze nog FrontStage 043 te winnen en werden ze geprogrammeerd op festivals als Daddy Cool en Bruis.

De Belgische Maurits Pauwels is allang geen onbekende meer. Hij loopt al heel wat jaren mee in de muziekscene, onder namen als Mauro & The Grooms, Evil Superstar en natuurlijk dEUS. Vandaag stond hij op Mama’s Pride onder zijn alterego Mauro Pawlowski en zijn Pools-Italiaanse roots hoor je terug in zijn muziek. Een mix van Pop, Jazz, van alles een beetje en dat met de uitstraling van een popster met super veel ervaring. Pawlowski nam verschillende soorten typetjes aan, die zijn muziek van serieuze muziek tot knotsgekke teksten met een lekker Belgische accent brachten. Teksten in de trant van “Iedereen moet dood”, tot poëtische teksten, de ras-entertainer deed het allemaal. Pawlowski leek soms wel op een kameleon, telkens van gedaante veranderend. Ja, Pawlowski houdt van muziek, dat liet hij dan ook horen met ‘Ik hou van muziek’. Een geweldig concert!

De organisatie had er goed aan gedaan om ook Bettie en Peter te boeken. Dit duo loopt al een lange tijd mee in de muziekscene en voor velen is dit de beste indieband van Nederland. Carol van Dyk (zang en gitaar) en Peter Visser (gitaar) voelen elkaar muzikaal heel goed aan op het podium. Logisch, want de twee zijn samen al 30 jaar de helft van Bettie Serveert. Het duo opende met ‘Kid’s Allright’, dat we inderdaad nog kennen van The Betties. En dat was het eigenlijk ook, Bettie en Peter speelden veel nummers die we eerder al leerden kennen van Bettie Serveert en ook met z’n twee klonk de muziek lekker in het gehoor. Spelend op hun akoestische gitaren vermaakten ze het publiek, dat met volle teugen genoot. De sfeer van oude tijden herleefde met de nummers van dit duo, als ‘Love & learn’, ‘Just like heaven’ en natuurlijk het wonderschone ‘Palomine’.

Toen Antwerp Gipsy Ska Orkestra uit Antwerpen het podium betraden, zag je meteen dat er wat zou gaan gebeuren. De frontman van het orkest had een enorm charisma, straalde breeduit uit dat ze zouden gaan knallen. De Belgen openden met ‘Duivels blauw’ en inderdaad, het knalde. Het was mooi om te zien dat ze verschillende stijlen combineerden, iets waar ze heel sterk in zijn. Een bandlid van het Antwerp Gipsy Ska Orkestra was pas 15 jaar, maar speelde gitaar als een professional. Je hoorde Jamaicaanse grooves, Gypsy, Turkse en Griekse invloeden, gemixt in een lekkere Ska sound. Niet voor niets zijn ze overal gevraagd; op alle internationale festivals ter wereld, zoals Lowlands en Sziget. Ja, deze artiesten wisten er wel een feestje van te maken.

De laatste act was een verrassingsact. Iedereen was al de hele dag aan het gokken wie er zou optreden, maar de organisatie kon het tot het laatst geheim houden. Slotact van de derde dag Mama’s Pride was de Belgische formatie High Hi. Deze band is geen onbekende meer in België en ook in Nederland begint de band goed door te breken. De alternatieve popband uit Leuven heeft de uitstraling en de sound of dat ze al tientallen jaren bezig zijn, maar de band is pas in 2014 geselecteerd als Nieuwe Lichting. De sound klonk goed en was van deze tijd, balancerend tussen pop, rock, indie en new wave. Ze trapten af met hun nummer ‘Madison’ en via onder andere ‘Commuter Magnify’ en ‘Baseball’ sloot de band de derde dag van Mama’s Pride in sfeer af.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: