Als je door Covid-19-twijfels niet weet of je genoeg publiek in je zaal mag ontvangen, bouw je toch gewoon een podium in je tuin. Zo zou De Bosuil in Weert mogelijk gedacht kunnen hebben, toen ze de Vlaamse Nederlander Novastar boekten in hun prachtige tuin achter de zaal. Een laatste aanvulling op de ‘Buitengewoon’-programmering, waarmee de Weerter zaal een mooi stel namen neerzette voor het publiek.

Een goed gevulde tuin, waar een ontspannen sfeer hing. Voor velen was het het eerste concert in tijden, maar voor een flink aantal bezoekers leek De Bosuil inmiddels alweer de oude vertrouwde tweede woning geworden te zijn. Een ontspannen concertsfeer, zoals we die van voor de Covid-19-periode kennen. Zweet, bierlucht, geroezemoes en bovenal: gemoedelijkheid. Nou ja, die geur verdween snel in de buitenlucht, maar toch.

Met eindelijk weer muziek op het podium, begon het zachtjes te regenen in de achtertuin van De Bosuil. Het hoorde er eigenlijk gewoon bij: Grasveldje met een tent, beetje regen, overkapt podium, dixies, kassahokjes en een bar. En dat op de dag dat er landelijk gedemonstreerd werd voor versoepelingen van festivals. Pakten we het toch maar eventjes mee, dat gevoel.

Joost Zweegers, frontman en feitelijk enige lid van Novastar, betrad het podium met slechts een gitaar. Hoog opgetrokken op de borst. Zonder enig woord ving de in Sittard geboren singersongwriter aan en pakte zijn publiek in met zuivere stem. Wellicht ietwat hard voor in den beginne, maar regen, geluid, zweetlucht, wat maakte het uit: Muziek!

De tournee van de sympathieke muzikant, zijn ‘Fab Four Hands Tour’, staat in het teken van zijn aankomende album, dat in september/oktober zal worden gereleaset. Het is deels opgenomen in het Verenigd Koninkrijk en hij liet zijn pianist overkomen naar het Europese vasteland. Die begeleidde Zweegers waar mogelijk op piano en een Fender Rhodes Stage Piano, alvorens na enkele nummers pas te worden geïntroduceerd.

De setlist van Novastar leek inderdaad veelal op een bloemlezing van zijn laatste album en nummers van zijn komende album, maar ondanks dat de muzikant slechts een enkel bekend nummer speelde, had hij het publiek op zijn hand. Ja, ‘Mars Needs Woman’, met minieme verlichting en een heerlijke eindeloze pianosolo, alsmede ‘Where Did We Go Wrong’, samen met ‘Tight’ het einde van de setlist, brachten de muzikale samenzang in Weert tot een hoogtepunt.

Een kleine buiging en het gelegenheidsduo Novastar ging af, waarna Zweegers na slechts luttele minuten het podium weer betrad. “Dachten jullie dat ‘t gedaan was?”, vroeg hij. “Wellicht gaat het nu pas echt beginnen!”, kondigde hij het tweede deel van de setlist aan. Wat een toegift leek, werd een complete tweede set. Novastar bracht een magistrale versie van ‘Never Back Down’. Solo op piano, waarbij Zweegers er een beetje bij zat als ware hij aan het spelen op de tijdens de lockdown-rellen vernielde piano op Station Eindhoven, de stad waar hij 30 jaar geleden nog studeerde. Voorovergebogen op een niet op zijn formaat afgestelde pianokruk, helemaal opgaande in de muziek, als ware hij puur voor zijn eigen genot aan het spelen. Gelukkig mocht het publiek meegenieten.

Ook ‘Because’ werd voluit meegezongen, alvorens Zweegers weer plaatsmaakte en de gitaar ter hand nam. Het spektakelstuk van de avond was echter helaas het einde. Een minutenlang uitgelengde versie van ‘The Best Is Yet To Come’, waarbij duidelijk werd waarom de tour de ‘Fab Four Hands Tour’ heette. Vier handen op 2 piano’s, die in samenspel wellicht het summum van live-performance blootlegden. Muzikaal een hoogtepunt, maar ook qua publieksparticipatie zal het moeilijk zijn om de versie van Novastar te overtreffen. Chappeau Joost!

Novastar bracht in minieme bezetting een volwaardig concert, waarbij een vrijwel uitverkochte Bosuil-tuin een beleving genoot waar velen meer dan een jaar op hadden moeten wachten. Met de ‘Buitengewoon’-serie zette De Bosuil dan ook in op een veilige omgeving waarbij toch optimaal kon worden genoten van muziek. Laten we hopen op snel meer van dit soort concerten van deze hoge klasse.

Deel: