Een dubbele headliner, zo zou je het bijna kunnen noemen. Het Belgische Balthazar en de Nederlandse Eefje de Visser, samen op één podium. Balthazar zou, samen met dEUS, eigenlijk als headliner op Pukkelpop 2021 hebben gestaan, maar COVID-19 gooide roet in het eten. Het Depot en Stad Leuven haalden beide bands naar het outdoor festivalterrein van Leuven Air, dEUS op zaterdag, maar vrijdagavond was de aftrap voor Balthazar.

Eefje de Visser

Voor zo’n 5000 man publiek ving de Noorderbuurvrouw Eefje de Visser aan, als voorprogramma. Met haar bezwerende stem, aangevuld met donkere drums en warme synths, bracht ze haar catchy songs. Volledig in het zwart ving Eefje aan met ‘Storm’, om zo, met haar filmische muziek van onder andere haar laatste album ‘Bitterzoet’, het Belgische publiek in te pakken.

Maar ook haar album ‘Nachtlicht’ werd niet vergeten. Gelukkig maar, want het gaat wel weer een tijdje duren vooraleer we Eefje nog eens op het podium zullen aantreffen. Haar zwangerschapsrust in acht genomen, waren het haar achtergrondzangeressen die de nodige dans overnamen, wat het optreden van De Visser toch nog wat spannender maakte.

Eefje de Visser zal wellicht beter tot haar recht gekomen zijn in een zaaloptreden zelf, gezien het publiek van de avond toch veelal kwam voor de mannen van Balthazar, en haar optreden voor velen werd gedevalueerd tot een inloopmuziekje. Jammer, want dat had de zangeres toch niet verdiend.

Balthazar

Balthazar in Heverlee, wie had dat kunnen denken, toen Pukkelpop uiteindelijk niet door ging. De vijfkoppige band rond frontmannen Maarten Devoldere en Jinte Deprez stapte het podium op onder het genot van ‘Hourglass’, dat direct de opener was. Nee, de mannen leken er niet om te malen dat het geen Pukkelpop was geworden, Het festivalterrein van Leuven Air was zeker niet minderwaardig voor Balthazar.

Via ‘Grapefruit’ en ‘Do Not Claim Them Anymore’ ging het er vervolgens hard op en het volledige publiek reageerde keer op keer harder en harder juichend bij de intro’s van de nieuw gespeelde tracks. Zelfs de nummers van het aankomende album ‘Sand’, die logischerwijs nog niet zo gekend waren, werden vol enthousiasme onthaalt door het Leuvense publiek. Weliswaar niet zo luid als de gekendere nummers, maar de band verpakte het blokje van het komende album mooi verpakt in tussen een intro en een outro van bekendere nummers, met als hoogtepunt het geweldige ‘Fever’.

Niet zelden speelde de band een extra lange remix van hun nummers, waarbij de ene solo nog beter werd gespeeld dan de andere, als ware het een battle tegen zichzelf. Met een toegift van ‘Bunker’ en ‘Losers’ brachten de mannen van Balthazar het spektakel tot een mooi einde, maar niet voordat de jarige drummer  Michiel Balcaen nog de felicitaties kreeg met twee vlammende taarten. Een mooi verjaarsfeestje, met 5000 feestende gasten.

Foto’s (c) Christophe Dehousse

Meer foto’s: https://www.facebook.com/media/set/?vanity=maxazinebelgie&set=a.397306498489419

Deel: