Mama’s Pride is al meer dan twintig jaar een gezellig en gratis festival in Geleen, normaal gesproken gehouden met Moederdag. De eerste editie van het festival was in 1995 en niks is te gek, elk jaar weer worden meer en meer verbindingen bedacht tussen cultuur en popmuziek. Mama’s Pride komt nu, in 2021, met landelijk talentvolle acts aangevuld met lokaal talent. Verrassende internationale namen ontbraken dit jaar door de coronamaatregelen.

Dit jaar is het anders dan alle andere jaren. Aanpassen aan de situatie was dan ook hier van toepassing. De muziek- en entertainmentbranche hebben er zeer veel last gehad van en tijdens de coronapandemie. Meerdaagse concerten werden afgeblazen door groepsvorming en te veel mensen bij elkaar op één terrein. De cijfers van de coronapandemie bepalen wat we mogen in Nederland. Daarom wel een Mama’s Pride festival, maar dan wel zittend op anderhalve meter afstand in de buitenlucht. Hierdoor zijn geen coronatesten verplicht. De fantastische locatie in het Burgemeester Damenpark in Geleen was groot genoeg om meer mensen te laten genieten. Hier zou gemeente Sittard Geleen zijn voordeel mee kunnen doen.

Mama’s Pride ging van start op donderdag 19 augustus. Vier dagen lang met 250 toeschouwers was het gelimiteerde aantal zitplaatsen wat mocht per dag. Reserveren was dan ook verplicht. Dit is al een hele uitdaging om zonder te testen toch een festival te kunnen organiseren en mensen te laten genieten van muziek op afstand van de anderhalve meter. Er waren echter tafels, strandstoelen en picknickdekens genoeg aanwezig. De organisatie had er alles aan gedaan om het zo gezellig mogelijk te maken.

Jacob Drescher opende op donderdag Mama’s Pride met het nummer ‘Pavement love’. Vanwege de aanvang van 13.30 waren er nog weinig mensen aanwezig. Dit kwam mogelijk omdat mensen gratis kaarten hadden gereserveerd en later kwamen in verband met werk of andere bezigheden. Deze jonge artiest vond het echter geweldig om op het podium te staan en zette een enthousiaste show neer.

Het Belgische Radar Station volgde al snel op het podium. Van deze ontdekking gaan we nog meer van horen. Hun zanger Brent Buckler was misschien wel de grootste ontdekking van de dag. De meerstemmigheid klonk als een klok. Ze brachten hun grootste hit tot nu toe, ‘Subtle Science’. Deze klonk lekker in de oren en ze kwamen naar Geleen om hun nieuwste album te laten horen ‘Life inside Tornado’, wat aardig ontvangen werd.

De talentvolle zangeres Wies, met een conservatoriumachtergrond, kwam met twee bandleden op het podium. De zangeres was sterk en zelfverzekerd. De Nederlandse radio heeft Jeanne Rouwendaal (zoals Wies in het echt heet) ook ontdekt en ze scoorde inmiddels hit na hit. Nummers als ‘Radiostilte’, ‘Het is te laat’ en ‘Meisje’ zijn gewoon leuke nummers om goede zin van te krijgen. Wies betrok het publiek er goed bij en zij zongen haar nummers dan ook volmondig mee.

De band ‘This is Lovski’ is een leuke band die een aparte sound combineerde met hun verschillend gelaagde Bosnisch-Nederlandse elektro popmuziek, gemixt tot een lekkere Balkanbeat. Een beetje ska, waarbij je in je gedachten ergens fantaseerde dat je in een warm land aan de zee lag te genieten. Heerlijke beats om te horen en bij hun cover van ‘Summerjam’ ging het dak er af.

De verrassingsact en dus het laatste optreden voor de donderdag waren de mannen en vrouw van The Ragtime Rumours. Een band uit het Limburgse Reuver. Leadzanger Tom Janssen was opperbest in vorm en liet op krachtige wijze van zich horen. Niki van der Schuren op contrabas speelde gedegen en Thimo Gijezen op elektrisch gitaar en piano stal de show door zijn uiterlijk en coole reggae kapsel. Al met al een geslaagde afsluiter voor de eerste dag.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: