Zoals iedere vrijdag heeft Maxazine redactie de New Music Friday Maxazine Playlist op Spotify weer vernieuwd. Onze redactie, onder de bezielende, strenge, en soms zelfs angstaanjagend fanatieke leiding van Perry, onze platenbaas, heeft opnieuw een lijst van maar liefst zestig tracks samengesteld uit de meest verschillende genres. Enige overeenkomst is dat ze allemaal hagelnieuw in de vitrines van de platenmaatschappijen en in de webshops liggen.

Vandaag gedenken we een van de meest voorname leden van de club van 27. Pop en rocksterren lijken door de jaren heen gevoelig meer te overlijden in hun 27ste jaar dan op andere leeftijden. Zo ook Amy Winehouse. De tijd gaat zo snel. Het is alweer tien jaar geleden dat ik met mijn gezin terug naar huis reed na een mooie vakantie in de Zuid-Franse Alpes Maritimes. Ter hoogte van Luxemburg, vlak voor de laatste extra goedkope tankstop kwam op de radio het trieste bericht dat Amy Winehouse was overleden. Toen al een schok, nu tien jaar later het besef van hoe groot haar talent eigenlijk was. ‘Back to Black’ is inmiddels uitgegroeid tot een waarlijk tijdloze klassieker en tot op heden is er niemand anders opgestaan die ook maar in de buurt van de schaduw van Amy mag staan. Verdiend dus dat we Amy eren met een plek op onze playlist van vandaag.

De lijst van de leden van de ‘27 club’ is even indrukwekkend als beangstigend. Robert Johnson, Jimi Hendrix, Brian Jones, Janis Joplin, Jim Morrison, Jean-Michel Basquiat, Kurt Cobain, het zijn maar een aantal namen op deze treurige lijst. Amy zal zeker niet vergeten worden, daar is haar muzikale nalatenschap gewoon te mooi voor. Een naam hadden we dus al snel vaststaan voor de playlist van deze week. Gewoonlijk stoppen we die alleen maar vol met de heetste en spannendste nieuwe releases, maar soms nemen we onze muzikale hoed af voor hen die het verdienen. Voor Amy bijvoorbeeld.

Voor de rest kan je de nieuwe week weer met een gerust hart tegemoet zien, want Perry heeft ze weer bij elkaar gebracht. De muziek van nu. Het geluid van Juli 2021. Hang op de bank en kijk de Olympische Spelen, ga naar buiten en help mee de uiterwaarden van de Maas schoon te maken, ga met een ongerust hart op vakantie tegen alle adviezen in. Doe wat je wilt, maar neem onze playlist met je mee om deze week weer extra kleur bij te zetten. Dat gaat zeker lukken met nieuwe muziek van onder anderen Los Lobos, Iron Maiden, Ynwie Malmsteen, Durand Jones, D’Arcy Spiller en vele anderen. Zat dus om je geen zorgen te maken. Sit back and relax.

Deel: