“We will not give in”; met die zin begint het nieuwe album van Styx. Styx, de band die eind jaren ’70 begin jaren ’80 een reeks aan hits had waarvan ‘Babe’ waarschijnlijk de bekendste was bij ons in Nederland. Gelukkig was Styx niet alleen een band van de ballads maar deed de band eigenlijk van alles wat. Van ballade tot uptempo rocker tot prog tot folk. Het vorige album ‘The Mission’ was het eerste album in 12 jaar. Gelukkig hoefden we er nu maar 4 jaar op te wachten.

Styx gaat dus al een behoorlijke poos mee. Het eerste album kwam uit in 1972. Vanaf het album ‘The Grand Illusion’ uit 1977 ging de populariteit van de groep enorm omhoog door de hits ‘Come Sail Away’ en ‘Fooling Yourself’ (The Angry Young Man). Dit album wordt door fans vaak gezien als hun magnum opus. Vanaf dat album tot en met ‘Killroy Was Here’ heeft Styx grote hits gehad. Daarna werd het bij ons in Nederland een beetje een vergeten band. Een van de waarschijnlijke oorzaken hiervan is dat de groep hier zelden tot nooit een optreden geeft.

Bandleden van het eerste uur James Young (gitaar/zang) en Chuck Panozzo (bas) zijn er nog altijd bij. Ook Tommy Shaw (gitaar/zang) die vanaf 1975 bij de band zit is nog altijd actief. Verder bestaat de band uit Todd Sucherman (drums), Lawrence Gowan (keys/zang) en Ricky Philips (bas).

Vanaf albumopener ‘The Flight Of Our Lives’ is het direct duidelijk. Dit nieuwe ‘Crash Of The Crown’ is classic Styx. Het neemt je mee terug naar de tijd van hun grootste successen. Mocht je bij het intro nog twijfelen, wordt die twijfel volledig weggenomen als de welbekende meerstemmigheid de zangpartij opent. Shaw klinkt nog steeds als vanouds, net als de plaat zelf.

Dan zijn er verder nog nummers als ‘Reveries’ die back in the day naar alle waarschijnlijkheid gewoon een hit zou zijn. Ook hier weer classic Styx. Door het album heen vind je keyboard licks, gitaarsolo’s, zoals de heerlijke solo op ‘Hold Back The Darkness’, meerstemmigheid, vette riffs. Op de titeltrack zijn dan weer wat meer prog-elementen te vinden. Alles wat je van deze band verwacht is te vinden op dit nieuwe pareltje. Zelfs Winston Churchill doet een gastoptreden op ‘Save Us From Ourselves’.

Waar vorige plaat ‘The Mission’ nog een paar nummers had waarvan je dacht: “Oké”… is op dit album geen filler te vinden. Een zeer sterk conceptalbum over de pandemietijd en de hoop op betere tijden. Op een moment waar het einde van die tijd langzaam in zicht lijkt te komen is de release ook nog eens op een juist moment. Voor de Styx fan is dit nieuwe ‘Crash Of The Crown’ een must hear! De classic rock fans kunnen dit eigenlijk ook wel blind aanschaffen. Styx bewijst net als veel andere classic bands (Blue Öyster Cult, Kansas, Cheap Trick) dat afschrijven van bands als deze nog lang niet nodig is. (9/10) (Alpha Dog 2T/UMe)

Deel: