Met slechts nog één plek op het affiche in te vullen, is het programma van de 5de editie van het Belgische vierdaagse festival W-Fest, dat dit jaar van donderdag 26 augustus tot en met zondag 29 augustus 2021 plaatsvindt, nagenoeg volledig. Dit even bijzondere als unieke Belgische ‘80s/’90’s/new wave/EBM/synthpop-festival (met volwaardige camping) wordt op een prachtige locatie gehouden, te weten aan het Klein Strand op de Montgomery Kaai in Oostende (BE).

Het verhaal van het eigenzinnige W-Fest 2016-2021
We schrijven 2016. Voor het vierde jaar op rij wordt het Automotive Luxury Event georganiseerd, een spin-off event van de automotive vakbladen van de uitgeverij van Erik De Ridder en zijn team in den Brandewijn in het landelijke Wortegem-Petegem, een café-restaurant met enkele hectaren weiland erom heen.

Erik vat het idee op om de tijdelijke infrastructuur, opgezet voor het event na het weekend te laten staan tot de dinsdag erop, om bij wijze van “probeersel” een kleinschalig muziekfestival te organiseren met enkele bekende en minder bekende groepen uit de jaren ’80. Met onder andere Marc Almond (Soft Cell) en Peter Hook op de affiche lokt het festival meteen maar liefst 3500 bezoekers.

Gemotiveerd door dit succes en op vraag van de festivalgangers groeit de 2e editie het jaar erop (in 2017) zowel qua bands als qua festivaldagen: van 1 naar 3, én op een nieuwe locatie in Amougies in Kluisbergen. Met meer plaats voor parking, kampeermogelijkheid en uiteraard voor het podium en het ongetwijfeld groeiend aantal festivalgangers. In plaats van het verwachte aantal van 8.000 krijgt het festival echter 16.500 bezoekers over de vloer. Het nieuwe concept met de mooie line-up met klinkende namen als Human League, Anne Clark, Front 242 en vele andere iconen uit de jaren ’80 blijkt dus een schot in de roos. Om de bereikbaarheid voor heel wat festivalgangers drastisch te vergroten, besluit de organisatie echter om voor de 4de editie -in 2019 dus- nogmaals te verhuizen. De nieuwe locatie wordt in en rond de Waregem Expo in Waregem.

Voor de 5de editie zou W-Fest plaatsvinden in het hemelvaartweekend van 21 tot 24 mei 2020. Het aantal festivaldagen werd intussen opgetrokken naar 4; met 3 podia voorzien en een bezoekersaantal van 30.000. Op de vooravond van W-Fest 2020, op 20 mei zou op dezelfde locatie tevens een uniek concert van The Jacksons plaatsvinden in het kader van hun ‘50th Anniversary Tour’.

En toen kwam de coronapandemie…
Alles op slot… Geen of weinig perspectief voor festivals… De beslissing viel om het festival te verzetten naar eind augustus 2020, dan weer naar mei 2021… Het mocht niet baten. De richtlijnen van overheden volgden. Het virus een halt toeroepen, daar draaide en draait het om. De gezondheid en veiligheid van festivalgangers, artiesten, van de crew, van vrijwilligers is en blijft de hoogste prioriteit voor W-Fest. En nu is er dus een nieuwe datum én een nieuwe locatie, en zal W-Fest met extra vreugde in alle grandeur worden gevierd; in alle veiligheid én in volle respect voor alle mogelijke coronamaatregelen. In alle veiligheid betekent dit jaar: voldoende ruimte in open lucht. Vandaar ook de verhuizing van Waregem naar Oostende, waar het Klein Strand de komende jaren de vaste stek zal zijn.

De afgelopen jaren stonden onder meer de volgende acts op W-Fest:
Midge Ure, Kim Wilde, ABC, Paul Young, Marc Almond, A Flock of Seagulls, Heaven 17, D:uel (ex-Propaganda), The Christians, Annabella’s Bow Wow Wow, Die Krupps, Limahl, Vive La Fête, Captain Sensible, Killing Joke, The Human League, The Stranglers, Tony Hadley, VNV Nation, Time Bandits, Nik Kershaw, China Crisis, Peter Hook & The Light, The Blow Monkeys, New Model Army, Johnny Hates Jazz, Lene Lovich Band 40 years, Howard Jones, Sigue Sigue Sputnik, Wang Chung, DAF en special shows van Anne Clark en van Peter Murphy 40 years of Bauhaus celebration featuring David J.

Line-up 2021:

Donderdag 26 augustus 2021
NENA • Howard Jones • A Flock Of Seagulls • The Art Of What?! (Art Of Noise Co-founders Jeczalik & Langan) • Marc Almond • Toploader • Roachford • East17 • (+ 1 act TBA)

Vrijdag 27 augustus 2021
The Human League • Paul Young • Midge Ure • ABC • Ronan Keating • Roland Gift • Matt Bianco • Big Country

Zaterdag 28 augustus 2021
OMD • Visage 1980-2021 • Queen Symphonic • D:Uel • Johnny Hates Jazz • Kissing The Pink • Kosheen • Lene Lovich Band

Zondag 29 augustus 2021
The Jacksons • Starship • Wet Wet Wet • The Christians • T’Pau • The House Of Love • Snap! & Technotronic • Dr & The Medics

Daarnaast is er de dag voorafgaande aan W-Fest (op woensdag 25 augustus) op dezelfde locatie nog een Sinner’s Day Special met o.a. Front 242, VNV Nation, The Young Gods en een eenmalige reünie van The Neon Judgement.

Deel: