Het Belgisch-Nederlandse Fortress verblijdt de wereld al drie jaar met singles. De eerste worp was ‘Wanderlust’ uit voorjaar 2018. Vorige maand werd het zesde kind geboren: ‘Moonchild’. Een pakkende single met een verdere verfijning van hun donkere popsound. En tevens de opmaak naar de blije verwachting van de eerste EP. Zangeres Hanne Torfs is er helemaal klaar voor.

De Antwerpse was zelf al de tel kwijt. “Al de zesde? Heb je de Madonna-cover mee gerekend? Nee? Goh, dan moet ik ze toch maar weer eens allemaal beluisteren.” Hanne is goedlachs, spontaan en open. Zo ook in ons gesprek over haar band: Fortress. Want we zouden het ook kunnen hebben over School is Cool, de bekendere Belgische band, waar Hanne achter de toetsen staat. “Hoe mooi het ook is om bij School is Cool te spelen, het is gewoon geweldig om ook je eigen band te hebben. Waar je alles zelf kunt doen, regelen, musiceren.” Hanne glundert als ze erover vertelt: “En ik ben ook heel graag frontvrouw. Het performen van je eigen muziek, en het publiek dat daarop reageert, heerlijk.” In School is Cool speelt ze synths, maar die heeft ze niet meegenomen naar Fortress. “Achter de toetsen sta je fysiek vast en ik dans juist heel graag, vrij om van links naar rechts over het podium te gaan!” Maar een keuze maken, dat wil ze niet. “Ik vind juist de combinatie van die twee bands en rollen zo fijn.”

Het drietal dat zich Fortress noemt werkt al lang aan een debuut-EP. Terwijl er vier jaar geleden al één klaar lag, gemixt en al. “We hadden een platenlabel en management achter ons. Maar die zeiden dat het nog te vroeg was om die EP uit te brengen. Nu, achteraf gezien, was dat een juiste beslissing. We merkten zelf ook dat onze sound verder evolueerde. De meeste songs worden live ook niet gespeeld.” Alleen ‘Wanderlust’ (2018) en ‘Palmtrees’ (2020) hebben het overleefd en zijn later in een andere vorm als single uitgebracht. “Vreemd om daar nog over te spreken. Al bijna vier jaar geleden. Maar het is wel een verstandig besluit geweest om die EP niet uit te brengen. Zo konden we opbouwen en werken aan ons eigen verhaal.”

Door de ervaring met de ‘spook-EP’ die nooit uitkwam, is Fortress wel voorzichtiger geworden voor de echte EP. “We zijn kritischer op ons zelf. We weten dat we groeien en nog beter kunnen.” En vol daadkracht: “Die uiteindelijke EP moet echt ‘je van het’ zijn. Ja, we leggen de lat echt hoog voor onszelf.”

Met de single ‘Moonchild’ wil Fortress toewerken naar een EP in het voorjaar van 2022. “We zijn het laatste jaar echt in een stroomversnelling gekomen.” Om verschillende redenen. “Het is de eerste single in de nieuwe bezetting.” Naast de vaste leden Hanne Torfs (zang) en Ruben Den Brok (elektronica, synths) is Nils Tijtgat erbij gekomen als bassist. “Maar helaas heeft drumster Anke Verslype ons dan weer verlaten.” Het zorgde voor een andere groepsdynamiek, andere energiebanen. “Tot dan toe was het altijd Ruben en ik achter een computer. Nu schrijven we de songs echt samen, als een band. Dat merk je ook in de sound. Meer punch, meer lef en energieker. En ook wat donkerder.” Hanne omschrijft de nieuwe nummers als “minder feeëriek en meer to the point.” Ze haast zich erbij te zeggen dat ”we het nu echt alleen willen doen met de instrumenten die we hebben. Niet meer vanaf nul op de computer met alle oneindige mogelijkheden die dat biedt. Het zorgt ook voor een homogene sound zonder te veel tierlantijntjes.” To the point dus. “En sinds een jaar hebben we ook een residentie in de Trix in Antwerpen. Daar kunnen we ook met z’n drie echt samen songs maken.”

Hanne zorgt daarbij voor de lyrics. Waarin het lijkt of ze op zoek is naar iets, iets dat vaak ook ongrijpbaar is. “Ik richt me steeds meer op de melodie en gebruik graag metaforen. Zo schep ik beelden die ik relateer aan een emotie. Of aan wat ik heb meegemaakt of gezien.”

Hanne voelt dat haar band de wind mee heeft, en dat ze er nu vol voor moet gaan. Een gevoel dat is gerelateerd aan de vibe van de recente single ‘Moonchild’. “Het is gebaseerd op de TV-serie ‘Euphoria’, met in de hoofdrol een heel feeëriek persoon, een echte moonchild. Ze is destructief en verdrinkt in drank, drugs en geweld, omdat ze eigenlijk te gevoelig en te mooi is voor deze wereld.” Als Hanne vertelt, zie je al snel een beeld voor je. “Ik vond dat zo’n fascinerend figuur. Die wilde ik vatten in een tekst.” Een beeld dat past in de tijd, nu het einde van corona in zicht lijkt. “We willen nu allemaal wel even een moonchild zijn. Die zich helemaal laat gaan in muziek, in de verleidingen van het leven. Even losgaan. Dat ongrijpbare dat we het laatste jaar niet meer hebben kunnen ervaren.” Een soort ode aan de vrijheid. “En iemand die eigenlijk te vrij is, dat is een moonchild. Dat was ook een beetje mijn missie van deze song: vrijheid, dansen, samen zijn, verdwijnen in de nacht. Die sfeer… . Die ook terug is te vinden te vinden in de prachtige clip van de Finse animator Laura Matikainen. “Ik wilde iets meer psychedelisch dat ook verwijst naar die hogere sferen, een droomwereld met het verlangen naar een ander universum.”

En dan is er nog een heuse concertfilm. “Ja, met mijn broer Tijs. Hij heeft al een aantal documentaires en kortfilms gemaakt, waarmee hij ook internationale prijzen heeft gewonnen. Hij heeft een eigen, poëtische stijl en maakte ook de video’s bij ‘Darkside’ en ‘Need your love’.” Hanne wilde het anders aanpakken dan bij de meest concertfilms die in de coronaperiode zijn gemaakt. “Ik wilde het echt benaderen als een kortfilm en heb Tijs de volledige vrijheid daarin gegeven.” De première is op 2 juli in Trix, daarna gaat de film online. En Hanne wil graag een tipje van de sluier oplichten: “Zo zul je ook dansers zien. En een violist om juist ook een andere kant van ons te laten zien. We wilden van heel dansbaar tot heel ingetogen en ontroerend gaan. En ja, de cameravoering is heel poëtisch en meeslepend…”

Het maakt ons nieuwsgierig. Naar wat er na ‘Moonchild’ nog allemaal mogelijk is. “Moonchild is waar we nu voor staan, die elektrisch geladen energie, de daadkracht.” De volgende single ligt al klaar en de film is premièreproof. En Hanne is heerlijk duidelijk: “Ja, We gaan ervoor!” Fortress is klaar voor de debuut EP … en meer.

Foto’s (c) Monday Agbonzee Jr.

Deel: