Nog maar pas 24 jaar oud en Eddie 9V wordt al een oude ziel genoemd. Niet vreemd als je hem beluisterd met zijn aan Freddie King en Otis Rush herinnerende gitaarstijl en aan de teksten, die een ruime levenservaring etaleren.

Op zijn vijftiende verliet hij zijn school en was voornamelijk in de clubs van zijn woonplaats Atlanta te vinden. In 2019 verscheen zijn debuutalbum ‘Left My Soul In Memphis’, een jaar later gevolgd door ‘Way Down The Alley’ (Live At Blind Willie’s). En nu is zijn derde album, ‘Little Black Flies’ verschenen.

Samen met zijn broer Lane Kelly, die op een aantal nummers bas speelt, heeft hij dit album opgenomen en zelf geproduceerd. Van de twaalf nummers zijn er negen door de broers geschreven. Naast Eddie en Lane horen we ervaren muzikanten als Cody Matlock (gitaar), Chad Mason (toetsen), Jackson Allen (harmonica), Aaron Hambrick (drums), de bassisten Brandon Boone en Marvin Mahaney.

Met het eerste nummer, de titelsong ‘Little Black Flies’, een lekkere soul-blues, geeft Eddie meteen zijn visitekaartje af. Bij een nummer als ‘Dog Me Around’ gaan de zachte kantjes eraf en wordt de luisteraar getrakteerd op een felle blues, inclusief jankende harmonica. Funky kan hij ook, zoals hij laat horen in ‘Miss James’, een kruising tussen Bobby Rush en Johnny Guitar Watson. En een gevoel voor humor is duidelijk aanwezig, zoals in ‘Columbus Zoo Blues’, geschreven vanuit het perspectief van de dieren in de dierentuin.

Andere nummers, die een speciale vermelding verdienen zijn de rauwe blues ‘Reach Into Your Heart’ en ‘3AM In Chicago’ dat gaat over de ongelijke rechten die de zwarte bevolking van de VS heeft. Een meer dan uitstekend album. Voor mij is Eddie 9V een ware ontdekking. (9/10) (Ruf Records)

Deel: