Hoeveel kan er in ruim een jaar tijd veranderen. Op 25 februari leek corona nog iets ver wegs te zijn en vonden er nog volop concerten plaats. Op die dag vond er een heel bijzonder concert plaats in het legendarische Palladium in Londen om de muziek van Peter Green en de originele Fleetwood Mac eer te bewijzen. Het publiek dat aanwezig was bij die uitverkochte avond was getuige van een heel bijzondere show, wat voorlopig een van de laatste concerten zou zijn. Een aantal weken later ging de wereld in lockdown, en Peter Green overleed op 25 juli vorig jaar. Hierdoor kreeg deze show nog een extra lading. Het concert is nu uitgebracht.

Drummer Mick Fleetwood (samen met John McVie al vanaf het begin de vaste kern van Fleetwood Mac) verzamelde een boel grote namen om de vroegere periode van de band te eren: John Mayall, de levende Britse blueslegende met wie Green en Fleetwood hebben gespeeld, Pete Townshend van The Who, Dave Gilmour van Pink Floyd, Metallica-gitarist Kirk Hammett, Billy Gibbons van ZZ Top, Noel Gallagher, Aerosmith-frontman Steven Tyler, Crowded House-zanger Neil Finn (tegenwoordig ook lid van de huidige Fleetwood Mac), ex-Rolling Stones-bassist Bill Wyman en drie Fleetwood Mac betrokkenen Christine McVie, Rick Vito (tussen 1987 en 1991 gitarist bij Fleetwood Mac als vervanger van Lindsey Buckingham) en oud- oerlid Jeremy Spencer. Alleen op papier al een line-up om u tegen te zeggen, en ook in de uitvoeringen valt het niet tegen. Met een aantal magische momenten als uitschieters.

Zo zet Steven Tyler klassiekers als ‘Rattlesnake Shack’ en ‘Oh Well Part 1’ volledig naar zijn hand. David Gilmour vond het spelen van ‘Oh Well Part 2’ bijna een te heilige opgave om zijn vingers aan te branden, maar kwam aardig in de buurt van Green zelf. Een bijzonder magisch moment was natuurlijk dat Jeremy Spencer na 50 jaar weer herenigd werd met Fleetwood. Je hoort de verwondering van de zaal. Maar het absolute hoogtepunt werd verzorgd door Billy Gibbons en Kirk Hammet die van ‘The Green Manalishi’ bijna een light-metal versie maken.

Hierna veranderde de wereld, en Peter Green zou ons ontvallen. Maar wat is het een zegen dat dit concert nog net voor de pandemie heeft mogen plaatsvinden, en Peter Green bij leven nog een volwaardig eerbetoon heeft gekregen. (9/10) (BMG)

Deel: