Wat doe je als je eerste single onverwacht een grote prijs wint en veel airplay krijgt? Een song die een afspiegeling is van je jeugd, je angsten, je strubbelingen? Gewoon jezelf blijven en verder gaan. En dat is wat Joachim Liebens doet nadat ‘Teen rebel’ de Nieuwe Lichting won en op veel radiostations was te horen. Gelukkig is er nog plaats voor de anti-pop van The Haunted Youth. Huh, anti-pop?

The Haunted Youth ís de zevenentwintigjarige Joachim Liebens: “Ik producer en musiceer alles. En voor een live optreden heb ik een band.” Die stelde hij samen aan de PXL Hasselt, waar hij vorig jaar afstudeerde. Met zijn aller eigenste project, The Haunted Youth. “Ik vond het logisch om af te studeren met iets dat helemaal van mij is. Dit ben ik.”

En volgens Joachim komt er nog veel meer muziek aan. “Het is echt mijn roeping. Ik heb veel stijlen gestudeerd, om in mijn muziek te groeien en om te ontdekken wat echt mijn ding is: funk, shoegaze, indie, ook dance. Alles is nu samengekomen in The Haunted Youth. En voor andere projecten in de toekomst.” Joachim is niet iemand die zal blijven steken in zijn ontwikkeling. “Mijn sound zal nog wel veranderen, denk ik, maar het zal wel hetzelfde gevoel in zich dragen. Het gevoel van misfits die elkaar vinden omdat ze nergens thuis horen.” Joachim kruipt in het gesprek steeds meer in zichzelf, in zijn eigen ik.

Omdat juist daar de pure en eerlijke emotie van zijn muziek vandaan komt. “Mijn angsten, trauma’s en gevoelens; En de grote levenservaring, ondanks mijn jonge leeftijd.” Hij omschrijft zijn teksten en muziek als nostalgisch en reflectief. ”Daarin leer je kennen wie ik ben, mijn binnenkant, maar ook de lessen die ik heb geleerd en wil delen. Ik besef steeds meer dat mijn gevoelens ook kunnen gelden voor anderen; Dat mijn verhalen ook verhalen van anderen kunnen zijn.“

Zijn eerste release was meteen raak. De single ‘Teen Rebel’ was niet alleen een artistiek succes, maar ook commercieel. The Haunted Youth won Studio Brussels ‘Nieuwe Lichting’ en werd zo ineens een bekende Belgische act. En ‘Teen Rebel’ werd bejubeld en kreeg veel airplay. Het raakt Joachim zichtbaar. “Ik ben overdonderd, sprakeloos. Ik heb nooit gegeven om commercieel succes. Al is het natuurlijk wel mooi als dat erbij komt.” Maar ik probeer me ook af te schermen van alle noise die er bij komt kijken.” Toch voelt hij soms die druk. ”Maar gelukkig heb ik goede mensen om me heen, in het label, de band, de manager, de technici. Heel creatieve mensen, die ook zeggen: “Kom op, je weet toch wie je bent? Iedereen inspireert elkaar. Dat is het voordeel van het succes. Iedereen zit op die wagen en wil niet loslaten en blijft meegaan. Dat is fijn om rond u te hebben.“

De afgelopen tijd heeft The Haunted Youth een aantal live streams online gezet, met een volledige band. Sets van iets meer dan een half uur, onder andere in de C-Mine Genk. “Die nummers die zijn nog nergens definitief vastgelegd. Ik heb veel demo’s, die ik verder ga uitwerken. Een soort kluis, waaruit ik af en toe iets pak om live uit te testen.” ‘Teen Rebel’ is de eerste en tot nu toe enige release. “Binnenkort komt er dan een nieuwe single uit. En er is een afspeellijst die waarschijnlijk een album gaat worden. Nummers die samen een mooi verhaal vormen. En waarin de luisteraar iets kan meemaken, iets kan meenemen. Hopelijk for the better…”

“Teen Rebel’ is zowel een mooie blauwdruk als visitekaartje van The Haunted Youth, en van het leven van Joachim Liebens. “Ik had niet op voorhand het idee om een teenage anthem te maken. Die lyrics kwamen gewoon bij me op en ik dacht: hmmm, cool… Daar ga ik iets mee doen. Hij lacht als hij eraan terug denkt. Maar wordt snel weer serieus. “Achteraf begon ik wel te snappen waarom dat echt een nummer voor mij was. Het bleek voor mijzelf te gaan over een periode waarin ik een hechte vriendengroep had. Het waren allemaal mensen met een verhaal, outcasts.” Joachim stroopt zijn mouw op en laat trots een tattoo zien. “Iedereen van de vriendengroep heeft die. Hij staat voor het adres van het meisje waar de groep altijd bij elkaar kwam. We vonden daar een thuis en konden daar vrij zijn. We werden geaccepteerd. Toen ik dat besefte, ben ik ‘Teen Rebel’ verder gaan uitwerken , heb ik er nog meer diepgang en persoonlijkheid ingelegd.

“‘Cause all we tried is running away from home and we wished it would last forever, but it doesn’t.’ Het heeft ons gevormd tot wie we zijn, vrijdenkend. En we hebben onze weg gevonden, ondanks dat we het niet makkelijk hebben gehad. Het is enerzijds een ode aan die tijd en anderzijds is het ook geschreven vanuit het perspectief van de bezorgde moeder. Het heeft die tweezijdigheid zoals dat voor ons ook voelde in die periode.”

Zijn nog jonge leven als inspiratie voor zijn muziek. Waarin het niet altijd gemakkelijk was. “Ik vond het op jonge leeftijd moeilijk om vriendjes te maken, te connecten. Dat heeft me geïsoleerd. Dat doet iets met u, als puber. Je hebt het gevoel dat je er niet bij hoort. En nu probeer ik in mijn muziek net die persoon in de spotlight te stellen en daar een verhaal over te schrijven.” Dus geen songs over auto’s of over geld. “Nee, echte shit gewoon.” Vaak zwaar, maar toch meestal met een lichter randje. “Mensen worden door Haunted Youth door een donkere tunnel gehaald en komen dan bij een licht dat keihelder schijnt.”

The Haunted Youth lijkt een volgend pareltje in het gevarieerde en uiterst spannende Belgische Indielandschap. “Maar ik heb niet het gevoel er echt bij te willen horen.” Joachim bedacht zijn eigen genre om zijn muziek aan te duiden: anti-pop. “Aan de ene kant is het echt een popband, muzikaal en qua songwriting. Maar aan de andere kant zijn er ook veel tegendraadse dingen, het is vaak distorted, punk.” Het schuurt, gaat er tegenin. “Kijk, ik ben niet perfect. En ben niet bang zijn om dat te delen met anderen. En dat is anti-pop: niet populair willen zijn, maar een innerlijke trend volgen waarvoor uw intuïtie en buikgevoel klopt. In plaats van een uiterlijke trend te volgen.”

Gelukkig is er voor deze innerlijke trend nog plaats in airplay land. Voor de heerlijke, eerlijke anti-pop van The Haunted Youth.

Foto’s (c) Annika Wallis

Deel: