Het heeft even geduurd – twaalf jaar om precies te zijn – en nu heeft The Secret Combination, de band rond zanger en songwriter Jeff Mitchell een nieuw album uitgebracht. Jeff Mitchell is overigens het muzikale alter ego van Kees Schafrat.

The Secret Combination is in 2001 als een soort van supergroep begonnen met naast Jeff een aantal muzikanten die hun sporen hebben verdiend bij o.m. Urban Dance Squad, Anouk, Slagerij van Kampen en Ilse de Lange. Het zijn drummer Toni Peroni, bassist Chip Visser, gitarist René van Barneveld, pedalsteel speler Johan (JJ) Jansen en toetsenist Robin van Vliet.  De eerste vier albums verschenen in de periode van 2001 tot en met 2009 en toen een hele tijd niets. En nu is onlangs ‘Finally’ verschenen, dat zowel als dubbel-cd als dubbel-lp verkrijgbaar is.

Op ‘Finally’ staan veertien door Jeff – we zullen Kees maar Jeff blijven noemen – zelfgeschreven nummers, die zich in het vage gebied bewegen, dat Americana wordt genoemd. Dus ergens tussen country, blues, folk en rock. Het geheel is zeer vakkundig en netjes op de plaat gezet. Dat de leden van de band oude rotten in het vak zijn is wel duidelijk. Het zijn goed geschreven en uitgevoerde nummers geworden.

Enkele springen er m.i. uit, zoals het countryrocknummer ‘You Know And I Know’, het zeer dansbare ‘Mr. Mailman’, waarmee een bezoek wordt gebracht aan de Westcoast, en het mooie ‘My Lovin’ Right’. Echt verrassend is het allemaal niet, maar daarentegen wel van hoge kwaliteit. In het bij de cd begeleidend schrijven wordt gesproken van een ‘finale’. Betekent dit de laatste cd van de band? We zullen het moeten afwachten. Ik hoop het niet, van mij mag dit zeker een vervolg krijgen. (7/10) (Coast To Coast)

Deel: