Vandaag brengt Blaudzun zijn nieuwste single ‘Real Hero’ uit. Het is een ode aan levenslust en aan de alledaagse helden die ons leven de moeite waard maken. In de video zien we een jonge man, die danst en dartelt door een grote stad. Hij is een vermomde superheld. Overal waar hij langskomt, verandert hij de ogen en geest van mensen. Door middel van zijn dansen en het pistoolgebaar dat hij met zijn handen maakt en waarmee hij voorbijgangers kusjes afvuurt. In alle reflecties (gebouwen, bushokjes, spiegels, etalages) ziet de kijker continu de weerspiegeling van de jonge man in een superheldenpak. De laatste ontmoeting met een moedeloze en sombere voorbijganger eindigt in een ‘Mexicaanse patstelling’ met een bijzonder einde.

‘Real Hero’ is tegelijkertijd een enorm persoonlijke song voor Blaudzun: “Ik schreef het in eerste plaats met in mijn achterhoofd het doodzieke zoontje van een van mijn beste vrienden. Het is een eerbetoon geworden, ook aan zijn zusje en ouders. Toen ik ‘Real Hero’ schreef hadden we met z’n allen de hoop dat hij de ziekte zou overwinnen, maar het liep helaas anders. Afgelopen november zong ik de song in uitgeklede vorm op zijn begrafenis.”

‘Real Hero’ kwam letterlijk binnen enkele minuten totstand. “Het was alsof ik de tekst en melodie zo uit de lucht plukte en het alleen maar hoefde op te nemen. Af en toe gebeurt zoiets, dat zijn bijzondere momenten voor een songwriter.” Het nummer is opgenomen met co-producer en mixer Tijs van de Klugt en zal te horen zijn op het aankomende album van Blaudzun. “Ondanks de verdrietige aanleiding vind ik dat Real Hero positiviteit uitstraalt. Zowel de energie van de gitaren en synths, de melodie lijn van het refrein en de lyrics dragen daar aan bij. De wereld leek afgelopen jaar met haat en ziekte overspoeld te worden, maar toch viel er in de chaos veel moois te ontdekken. Mensen die elkaar juist weten te vinden als tegenstellingen onoverbrugbaar lijken, mensen die liefde ontdekken in tijden van pandemie. Mensen die zich niet neerleggen bij verlies en eenzaamheid en er staan voor zichzelf en hun medemens. Dat zijn mijn ware helden.”

Deel: