Willie Hayes, zoals StratCat Willie bij de burgerlijke stand bekend staat, is een uit New York afkomstige bluesman met ruim vijftig-jarige carrière. Muzikaal gezien is zijn spel zwaar schatplichtig aan mensen als T-Bone Walker, Michael Bloomfield en B.B. King. Hij heeft hij podium gedeeld en opnamen gemaakt met artiesten als Little Charlie & the Night Cats, Elvin Bishop, and Anson Funderburgh. In 1995 richtte hij Blues Plate Special op, waarmee hij in de clubs in het zuidelijke deel van New York speelde en een aantal albums uitbracht.

Vorig jaar besloot hij wat vrienden om zich heen te verzamelen en vormde hij StratCat Willie & The Strays, waarmee hij ‘On The Prowl’ uit heeft gebracht. De Strays bestaat uit toetsenman Neal Massa en twee verschillende ritmesecties, namelijk bassist John Wisor en drummer Dave Fiorini op zes nummers en bassist Vinnie Burvee en drummer Dave Salce op de andere zeven. De dertien nummers zijn door Willie zelfgeschreven en variëren in stijl van rechttoe rechtaan blues tot funky en jazzy versies ervan. Met de eerste twee nummers, ‘Come On In’ en ‘Sure ‘Nuff Got The Blues’ geeft de band meteen haar visitekaartje af.

De vaart zit er meteen in en het zaakje swingt meteen de pan uit. En dit wordt niet meer losgelaten tot aan de knallende uitsmijter ‘Good News Of The Blues’. De ritmesecties zorgen voor een stevig swingende basis, waarop Massa en Hayes de rest kunnen opbouwen. Nummers die wat mij betreft een bijzondere vermelding verdienen zijn de soulvolle ‘It’s Just That Way, Life Is Good’, dat zowaar aan de Allman Brothers doet herinneren en de al genoemde ‘Good News Of The Blues’, die de cd afrond met een vlammende gitaarsolo. Grote klasse. (9/10) (eigen beheer)

Deel: