Ondanks dat het album al een tijdje uit, schenken wij er toch nog even wat aandacht aan. The Bills is een relatief nieuw project van twee routiniers in het muziek vak. Met deze ‘Til The Blues Have Gone’ wat eind vorig jaar uitkwam bracht het duo hun eerste officiële album samen uit.

The Bills bestaat uit Bill Booth en Bill Troiani. Als je da tweet is de link naar de bandnaam snel gelegd. Niet al te lang en te moeilijk nadenken over een leuke naam. Ik heet Bill jij heet Bill dus samen zijn we The Bills. Topkeuze. Beide heren zijn van Amerikaanse komaf, maar brengen al een behoorlijk poos in Noorwegen door.

Ook hebben de heren al eens als duo opgetreden en zijn de solocarrières ook niet de minste. Zo hebben beide Bills nationale als internationale prijzen mogen ontvangen. In 2012 zag The Bills officieel het licht. Ze besloten maar eens met z’n tweeën aan muziek te gaan werken. Met de americana en folk van Booth en de soul en blues van Troiani weten ze een eigen sound te creëren die heel prettig in het gehoor ligt. Op ‘Til The Blues Have Gone’ worden de heren bijgestaan door de Noorse drummer Alexander Petterson.

Dat komt mede door het feit dat de twee stemmen goed samengaan. Ze weten een verhaal te vertellen en dat is in dit soort muziek o zo belangrijk. Verwacht vooral geen ad lips of uithalen van hier tot Tokio. Nee, dit zijn verhaalvertellers en dat is voor lang niet iedereen weggelegd.

Een van de sterkste punten gedurende ‘Til The Blues Have Gone’ is de viool van Bill Booth. Die is op ieder moment dat hij tevoorschijn komt op het goede moment daar. Soms is het zo dat zulke dingen te vaak worden gebruikt. Hier is dat gelukkig niet het geval.

Het album is ontzettend gevarieerd in stijlen. Zo is opent de plaat met de swingende titeltrack tot de country van ‘Already Gone’. Met het nummer daaropvolgend ‘Driving Rain’ wordt het tempo nog wat opgeschroefd.

Om dan nog even kort de verhalen die worden bezongen in twee van de nummers. ‘Road Is Long’ gaat over het verlangen naar thuis als je on the road bent. De andere die ik eruit wil pakken is ‘Good Lord Done Gone’ en daarin bezingen de heren over een hoop. Onder andere corruptie bij de poltie, moord en ongerechtigheid. De rest laat ik aan jullie zelf om te ontdekken.

Voor iedere americana/folk/blues fan kan ik The Bills zeker aanraden. Het album zorgt voor genoeg variatie in de nummers. Ieder nummer heeft zijn eigen stijl, maar de feel van het album gaat op geen enkel liedje verloren. Zeer sterk debuut van deze routiniers, een dikke 8. (8/10) (Wheeling Records)

Deel: