De Australische muzikant Ry Cuming is een alleskunner: hij zingt in de electroformatie The Acid, vormt met producer Frank Wiedemann (Âme) het deephouseduo Howling, maar bovenal is hij de singer-songwriter RY X. Onder die naam scoorde Cuming in 2013 een hit met het rauw-melancholieke nummer ‘Berlin’.

Zijn muziek is meeslepend – laat je niet misleiden door verstilde melodieën, regelmatig bouwt hij op naar een intens gepassioneerd hoogtepunt. Het zijn vooral RY X’s vocalen die opvallen in zijn muziek – net als een van zijn voorbeelden Jeff Buckley is hij gezegend met een stemgeluid dat zich onttrekt aan aardse regionen en ergens boven onze wereld lijkt te zweven.

Op zijn tweede album ‘Unfurl’ (2019) verstevigt RY X zijn muzikale wortels met kabbelende beats, zoete gitaren, evenwichtige piano en zoekende zang. Afgelopen januari verscheen het album Live from the Royal Albert Hall, opgenomen in Londen tijdens zijn uitverkochte show met het London Contemporary Orchestra.

Ry X komt op 3 maart 2022 naar TivoliVredenburg.

Deel: