Tip Jar, letterlijk vertaald ‘fooienpot’. Het Nederlandse duo met die naam is toch echt wel meer dan alleen maar een pot voor de fooitjes. Met hun vijfde album ‘One Lifetime’ bewijzen zij eens te meer toch wel het neusje van de zalm te zijn in de Nederlandse Americana-scene.

Nadat Arianne Knegt wat duetten had gezongen met Bart de Win voor een van diens soloplaten bleken hun stemmen zodanig goed te passen dat zij besloten om samen nummers te schrijven en op te nemen. Muzikaal zitten we ergens in het vage gebied dat Americana wordt genoemd; invloeden uit country, jazz, soul en roots.

Op de nieuwe cd staan elf zelfgeschreven nummers, sommige Arianne en Bart samen en andere weer met o.m. de hulp van de Amerikanen Walt Wilkins, Ron Flynt en Bill Small, die ook muzikaal te horen zijn. Arianne (zang) en Bart (zang, orgel, piano, accordeon) worden muzikaal ondersteund door een aantal uitstekende Nederlandse en de al genoemde Amerikaanse muzikanten. Het resultaat mag er zijn en ‘One Lifetime’ is een meer dan uitstekend album geworden met zeer fraaie nummers.

Het begint met het zeer fraaie ‘Go On To Get Lucky’, dat ook als single is verschenen. Andere nummers die ik nog speciaal wil vermelden zijn het soulvolle ‘Tell Me Something’, het gedragen ‘Find Your Way’, een aanmoediging om niet stil te blijven staan, maar je eigen weg te zoeken, en het schitterende, unisono door vier stemmen (Arianne, Bart, Baer Traa, Harry Hendriks) gezongen ‘Falling Angel’. Kortom, een absolute aanrader. (8/10) (Shine-a-Light Records)

Deel: