Twee Franse progressieve bands in Merleyn vanavond waar de kwaliteit van af spat. Zowel Hypno5e als Déluge produceren albums van hoog niveau, maar wel beiden met een eigen geluid. Het uit Montpellier afkomstige Hypno5e heeft met de nieuwe plaat ‘A Distance (Dark) Source’ een evolutionaire stap gezet in hun geluid en benadering.

De band omschrijft hun muziek als ‘cinematic metal’. Waarschijnlijk omdat er zo moeilijk een stempeltje op valt te plakken. Een kaleidoscoop van verschillende stijlen en invloeden passeren de revue. De lange weidse nummers barsten dan ook van het experiment en energie. Hypno5e zou zo op een festivalaffiche passen, samen met The Ocean, Ihsahn, Intronaut, Ne Obliviscaris en Gojira. Kenners weten dan wel genoeg.

Déluge uit Metz tapt uit een vaatje van een andere houtsoort. De band combineert overrompelende black metal met atmosferische post-hardcore. Het nieuwe album ‘Ægo Templo’, uitgebracht door Metalblade Records, is een intelligent, complex, progressief album waarbij ultrasnelle blastbeats en riffs worden afgewisseld met schitterende, hypnotiserende passages. De snaarstrakke uitvoering en volle productie maakt het een logisch vervolg op hun debuut ‘Æther’.

Samen staan de bands op 29 april in Merleyn in Nijmegen.

Deel: