Wat begon als een radio-experiment in 1999 is in twintig jaar tijd uitgegroeid tot een nationale muzikale traditie. De Top 2000 roept in de week tussen kerst en oud en nieuw al vanaf de eerste editie een gevoel van herkenning, nostalgie en saamhorigheid op bij miljoenen luisteraars. Ter gelegenheid van het twintigjarig bestaan van de hitlijst verscheen deze week de 14-delige boxset Het Beste Uit 20 Jaar Top 2000 met daarop een muzikale bloemlezing van de afgelopen twintig jaargangen.

Alle decennia vanaf 1950 worden belicht, beginnend met de eerste twee cd’s waarop het begin van de rock en roll aan bod komt. Bill Haley trapt de box af met zijn ‘Rock Around The Clock’ en ook artiesten als Johnny Cash, Bob Dylan, The Byrds en David Bowie zijn hierop te horen. De seventies worden vertegenwoordigd door o.a. Van Morrison, John Lennon, Lou Reed, Aerosmith, Rod Stewart, Paul McCartney (wiens concert in het Goffertpark op 29 mei in de verkoop is gegaan) en vele anderen.

Ook de jaren tachtig en negentig hebben ieder twee cd’s, waarop het allerbeste van die kenmerkende muzikale jaren te horen is. De periodes van de new wave, de new romantics en de opkomst van meer elektronische muziek worden weerspiegeld door de helden van toen. Zo hoor je onder meer The Cure, Simple Minds, Tears For Fears en Cock Robin op de jaren tachtig dubbelaar en nemen grootheden als Roxette, Manic Street Preachers, Paul Weller en Beth Hart je mee terug naar de jaren negentig.

Op de cd’s van de zeroes en de tens laten grote namen als Alicia Keys, Amy Winehouse, Snow Patrol en John Mayer je terugdenken aan de twee eerste decennia van deze eeuw. Als afsluiter is er een dubbel-cd waarop de populaire langere versies van enkele Top 2000 klassiekers zijn opgenomen.

Deel: