Na op bijna ieder Nederlands poppodium te hebben gestaan was nu eindelijk 013 aan de beurt: op 11 november stond Marina Diamandis, beter bekend als MARINA, in Tiburg. De Welsche zangeres met Griekse afkomst kwam na drie jaar weer naar Nederland voor het Europese deel van haar LOVE + FEAR tour.

Eerder dit jaar bracht Marina haar vierde studio-album uit. Haar eerste drie albums bracht ze uit onder de naam Marina and the Diamonds, maar met haar laatste album begon een nieuwe periode in haar muziek en daar hoorde ook een nieuwe naam bij. Volwassen en simpel. 

Als voorprogramma had Marina de Canadese indie-pop  zangeres Allie X meegebracht. Met haar uitzonderlijke uiterlijk en bijzonder stemgeluid betoverde ze het publiek. Opvallend waren haar lange haren en bleke huid, wat haar een sinistere uitstraling gaven. Echter zong ze pop-liedjes die je op de radio zou kunnen verwachten. Het was een aardige opwarmer, maar iedereen was duidelijk klaar voor Marina.

Eindelijk begon waar het publiek voor was gekomen! Het concert was opgedeeld in twee delen; het ene LOVE en het andere FEAR. Marina begon de avond met het LOVE deel en startte haar show met het nummer ‘Handmade Heaven’ van haar nieuwe album. Vervolgens zong ze de nummers ‘Hollywood’ (inclusief cheerleader pompoms!) en ‘Primadonna’ van het album ‘Electra Heart’ uit 2016.

Het leuke van de show was dat het heel dynamisch was: Marina had vier dansers, attributen, een drummer en meerdere outfits meegenomen. Voor elk nummer was er een unieke choreografie. Elke MARINA-fan kon zijn of haar hart ophalen aan de rest van de LOVE helft. Het was een mooie mix van nummers van haar eerdere albums, dus voor ieder wat wils. 

Tijdens ‘FROOT’ kwamen de dansers met lichtgevende LED buizen en gebruikten deze in een interessante dans rondom het nummer. Het idee was leuk, de uitvoering minder. Het was origineel en paste op zich wel bij het lied, maar de bewegingen waren niet strak genoeg en oogde ietwat ongemakkelijk.

Vervolgens deed ze haar laatste single ‘Orange Trees’ en vroeg ze het publiek in het refrein mee te zingen wat zorgde voor leuke interactie.
 Ze eindige het deel LOVE met een akoestische versie van ‘Teen Idle’ op de piano, een van haar bekendste nummers van ‘Electra Heart’. 

In een korte pauze waarin haar dansers een dans opvoerden, veranderde Marina van outfit en kwam terug met ‘Believe In Love’. Met dat nummer begon het tweede deel van de show: FEAR. Het hele publiek ging los toen Marina het energieke nummer ‘Bubblegum Bitch’ opvoerde.

Het contrast was groot toen ze doorging met de wat rustigere nummers uit haar repertoire. Ze speelde ook een emotionele piano versie van een niet-uitgebracht nummer dat op FROOT had kunnen staan, ‘I’m Not Hungry Anymore’.
Na dat nummer liet Marina het publiek het volgende liedje kiezen, de keuze bestond uit ‘Oh No!’ en ‘Blue’. Na een gelijkspel koos ze voor het laatstgenoemde. Ze sloot FEAR af met haar hit ‘Baby’, een nummer dat ze eerder dit jaar uitbracht met Clean Bandit en Louis Fonsi. 

Als toegift speelde ze nog twee nummers: ‘End of the Earth’ mét dansers en lampjes en ze eindigde de avond met haar meest beluisterde nummer ‘How To Be A Heartbreaker’.
Deze anderhalf durende show had alles wat je een van een concert zou verwachten en hopen. Er was een uitgebreide en diverse setlist, een enthousiaste zangeres die loepzuiver zong en oprecht blij leek er te zijn, een fijne band, dansers en danseressen, variatie en attributen en tot slot: een zeer dankbaar publiek.


Foto’s Wyona Latupeirissa

Deel: