Vier jaar na het album ‘Tattooed Body Blues’ komt de uit Gent afkomstige band Ansatz der Maschine op 24 januari 2020 eindelijk met een nieuwe langspeler op de proppen. De plaat heet ‘Burial Songs’ en is opgebouwd als een klassiek requiem. Ansatz der Maschine trekt binnenkort, als zevenkoppige live-band ook weer de hort op.

‘Falling Down’, de eerste single, werd enkele maanden geleden al gebruikt in de eindgeneriek van ‘Waarom?’, een fel gewaardeerde postcastserie van Eva Moeraert. De reeks werd al 300.000 keer gestreamd en is genomineerd voor de Dutch Podcast Awards, de Grand Prix Europa en het Third Coast International Audio Festival in Chicago.

Het artistieke uitgangspunt van Ansatz der Maschine is sinds ‘The Postman is A Girl’ (uit 2006) niet drastisch veranderd. Bertel en zijn gezellen maken nog steeds elektro-akoestische muziek, waarin alledaagse geluiden steevast in een bevreemdende context worden geplaatst. Naast laptopbeats, synths en elektrische gitaren eisen vooral harp, cello en basklarinet een prominente plaats op in het geluidsbeeld. Mathijs Bertel, die in de voorbije jaren heel wat dans- en theatervoorstellingen van een soundtrack voorzag, ziet zichzelf veeleer als een componist, die films maakt voor het oor, dan als een songwriter pur sang.

‘Burial Songs’ suggereert een zekere circulariteit. De plaat begint en eindigt met ‘Igarka’, dat zowel in een instrumentale als een gezongen versie wordt gepresenteerd. De track ontleent zijn titel aan de Siberische stad die een halte vormde op een spoorverbinding die Jozef Stalin omstreeks 1950 wilde aanleggen. Daartoe zette hij dwangarbeiders uit de goelags in, die massaal bezweken onder het harde werk. De Russen spreken sindsdien over de (onvoltooid gebleven) ‘spoorweg des doods’. Voor Mathijs Bertel is de trein een metafoor voor het leven. Het afgelegen Igarka beschouwt hij dan weer als een plek waar je, ongemerkt, volledig kunt verdwijnen.

Ansatz der Maschine werkte voor ‘Burial Songs’ onder meer samen met componist en producer Valgeir Sigurdsson  (zie Björk, CocoRosie en Bonnie ‘Prince’ Billy). Via Skype gaf de IJslander regelmatig feedback tijdens het creatieproces en uiteindelijk stond hij, samen met Nicolas Rombouts (ex-Dez Mona) en Filip Tanghe, ook in voor de mix. ‘Valgeir is iemand die dezelfde taal spreekt als ik. Het was een uiterst leerzame alliantie’, aldus het Ansatz-opperhoofd.

Bij deze nieuwe, nu vocale versie van ‘Falling Down’, met zangeres Sophia Ammann, hoort een video, die Ansatz-brein Mathijs Bertel opnam in Bosnië. Centraal in de clip staat danser Thomas Steyaert, een voormalig lid van het gerenommeerde danstheatergezelschap Ultima Vez. ‘Burial Songs’ wordt via Ponyhill uitgebracht en gedistribueerd via N.E.W.S., en beleeft vandaag zijn première, natuurlijk hier op Maxazine!

Deel: