Zuco 103 tourt door Nederland om haar 20-jarige bestaan te vieren. Zaterdag 9 november was het de eer aan de Effenaar om Lilian Vieira en haar band te verwelkomen. Het was aan Nana Kruger & Tez Thompson om het voorprogramma te verzorgen. Zij hebben meegewerkt aan het nieuwe album ‘Tripicalismo’ van Zuco dat in april van dit jaar uit kwam. Nana & Tez brachten eigen nummers, en nummers van hun muzikale helden. Ze zijn nog niet zo’n geoliede machine als de hoofdact. Vooral in het begin van de set kwamen ze nog wat zenuwachtig over, maar naarmate het optreden vorderde kwamen ze er steeds beter in. Ze speelde maar een paar nummers, dus tijd om tot hun volste recht te komen kregen ze niet.

Toen Zuco op kwam was de zaal voor drie kwart gevuld. Aarzelend kwam het publiek dichter bij het podium. Vieira nodigde hen uit om deelgenoot te worden van het feestje dat zij op het podium bouwde. Ze flirtte openlijk met de bezoekers en had een stage presence waar niemand omheen kon. Na 20 jaar heeft deze band een indrukwekkend oeuvre opgebouwd waar ze uit kunnen putten. Vieira gaf aan dat ze na 20 jaar nog steeds lekker zijn, evenals het aanwezige publiek. Het moet toe worden gegeven dat het enthousiasme bij alle bandleden duidelijk aanwezig was. Ze brachten een mix van oude en nieuwe nummers. De avond begon rustig en werd steeds meer opgeschroefd naar een hoger tempo, waarbij de elektronische invloeden steeds meer naar voren kwamen. Dit kwam vooral tot uiting toen Lilian Vieira halverwege de show het podium verliet om zich om te kleden en er een muzikaal intermezzo ten gehore werd gebracht.

Ondanks dat de mix van bossa nova, funk, dance en samba die de band bracht erg dansbaar is kwam het publiek niet helemaal los. Er waren wel wat enkelingen die uit hun dak gingen, maar de meerderheid van de aanwezigen bleef op een veilige afstand van het podium staan. Ondanks dat de aarzeling bij het publiek duidelijk merkbaar was, kreeg de band na het laatste nummer toch een daverend applaus, en kwamen ze terug voor een toegift. Vieira nodigde het publiek uit om dichter bij het podium te komen, en hier werd nu eindelijk gehoor aan gegeven. De laatste nummers kwam er dan eindelijk meer energie vrij uit de aanwezige bezoekers. Het was jammer dat dat zo lang had moeten duren, want deze band heeft nog steeds de potentie om het dak er vanaf te blazen.

Foto’s (c) Mira van der Hagen / Maxazine

Deel: