Met zijn kenmerkende stemgeluid zette Mark Hollis, frontman van Talk Talk, zijn band in de jaren tachtig op de kaart met hits als ‘It’s My Life’, ‘Life’s What You Make It’ en ‘Such A Shame’. De synthesizerrock uit de vroege jaren tachtig maakte naarmate de jaren vorderden geleidelijk plaats voor een meer postrock geluid. Hollis, die eerder dit jaar na een kort ziekbed overleed, ging na het uiteenvallen van de band in 1991 alleen verder.

Hollis bracht zeven jaar later zijn eerste en enige solo-album met materiaal dat hij eigenlijk voor Talk Talk had geschreven. In plaats van de geplande titel ‘Mountains Of The Moon’ werd het album vernoemd naar de artiest, Mark Hollis. Het album is opnieuw uitgebracht in een vinyluitvoering.

Het album bevat meerdere muzikale invloeden, zoals klassieke muziek uit de vorige eeuw, folk en jazz uit de late jaren vijftig en vroegere jaren zestig en heeft een unieke ingetogenheid en minimalistische sfeer over zich. Zo ook in ‘A Life (1895 – 1915)’, waarin het verhaal van de Britse soldaat Roland Leighton centraal staat. Hollis zei daar zelf het volgende over: “That was someone born before the turn of the century…and dying within one year of the First World War at a young age. It was based on Vera Brittain’s boyfriend. It’s the expectation that must have been in existence at the turn of the century, the patriotism that must’ve existed at the start of the war and the disillusionment that must’ve come immediately afterwards. It’s the very severe mood swings that fascinated me”.

Deel: