In slechts 6 minuten tijd werden er 400 kaartjes weggegeven op het Jaarbeursplein in Utrecht, voor de 400ste voorstelling van Mamma Mia! de musical. Wie een kaartje wist te bemachtigen zat twee uur later in één van de rode stoelen van het Beatrixtheater. Daar volgden ze het verhaal van Sophie en haar moeder Donna, die samen op een pitoresk Grieks eilandje wonen en een kleine hotel runnen.

De 20-jarige Sophie staat op het punt om te trouwen met de liefde van haar leven, Sky, en ze wil niets liever dan dat haar vader haar weggeeft als bruid. Echter is er één probleem: Ze weet niet wie haar pa is. Donna heeft Sophie alleen opgevoed en praat nooit over het verleden. Maar dan ontdekt Sophie haar moeder’s oude dagboek en komt ze er zo achter dat er drie mogelijke vaders zijn. Er zit voor de jonge dame niets anders op dan alle drie de mannen uit te nodigen voor de bruiloft om zo, binnen 24 uur, uit te zoeken wie haar zou moeten weggeven. Maar of haar geliefde moeder hier nou zo blij mee is?

Dit alles zorgde voor hilarische, komische en emotionele momenten en dit alles ondersteund door de, in het Nederlands vertaalde, ABBA songs. De liedjes vertelden het verhaal, precies zoals het zou moeten. Geen onnodige liedjes, omdat dit toevallig uit het repertoire van ABBA komt. Nee, alles liep naadloos in elkaar over. Het decor was vrij eenvoudig en bestond uit één stuk; het hotel van Donna, dat open en dicht geschoven kon worden. Met de blauw-witte details en de hoge golven op de achtergrond, deed het aan als een Grieks eiland. Het zomerse gevoel spatte er vanaf met de zwierige jurken, strohoeden en cocktails. Zo zie je maar weer: “Less is more”.

Het ensemble, met Antje Monteiro als Donna, speelde fantastisch; wat een dynamiek en vrolijkheid. Zo losjes gespeeld, dat het soms leek alsof je zelf daar op het eiland op een strandbed een groep mensen aan het bekijken was. Antje gooide grote ogen tijdens haar solo ‘The winner takes it al’. Hoe klein, kwetsbaar en gevoelig ze het lied inzette, zo groots, zelfverzekerd en krachtig eindigde zij deze. Antje noemt zelf haar alterego Donna “haar droompersonage”, begrijpelijk, want ze is werkelijk waar geknipt voor deze rol. Wat een talent!

De hitmusical, die wereldwijd al meer dan 60 miljoen bezoekers heeft getrokken, eindigde met een swingende grand finale. Geheel in ABBA style met glitterpakken en uitlopende broekspijpen, passeerden de hits als ‘Waterloo’ en ‘Dancing Queen’ de revue. Het publiek zong en klapte uitbundig mee, want zeg nu eens zelf: Wie kent deze wereldhits nou niet?

Lachend met de de ABBA-liedjes in het hoofd verliet het publiek het theater. Nagenietend en geneigd om de dichtstbijzijnde Utrechtse karaokebar binnen te stappen en ‘Thank you for the music’ uit volle borst te zingen.
Mamma Mia zeg, het was boven verwachting, een fantastische humoristische musical.

Deel: