De Britse band Editors is inmiddels al ruim 15 jaar bezig. Met name in Nederland en België zijn ze in die 15 jaar tijd een stadionband geworden die met gemak een Ziggo Dome uitverkoopt. Vreemd genoeg is het succes in eigen land een stuk kleiner. Maar reden genoeg om na 6 studioalbums eens met een verzamelalbum te komen. Dat is er nu met ‘Black Gold’.

Natuurlijk moet er aan zo’n greatest hits-album wat nieuws worden toegevoegd zodat de echte fans die alles al in huis hebben toch nog een reden hebben om het ook in huis te halen. ‘Back Gold’ bevat drie nieuwe extra nummers: de titeltrack, ‘Frankenstein’ en ‘Upside Down’. Interessant is dat ze met deze nummers iets meer de dance-kant op gaan. Wie weet een voorproefje voor een volgend album?

Wat ook een gewoonte van de laatste 10 jaar is, is dat er meerdere edities van een album worden uitgebracht. Bij de deluxe editie van ‘Black Gold’ krijg je een extra schijfje erbij waarbij nummers akoestisch en sober worden uitgevoerd. Interessant is dat ze hierbij niet specifiek voor bekende hits hebben gekozen (eigenlijk is ‘Smokers Outside The Hospital Doors’ de enige single die in deze akoestische set voorbij komt), maar ook albumtracks zoals het inmiddels 10 jaar oude ‘Walk The Fleet Road’.

Tom Smith en consorten hebben eigenlijk nooit echt een slechte plaat gemaakt in die 15 jaar. Maar toch valt er wel wat op deze compilatie aan te merken. Natuurlijk ontbreken live favorieten als ‘Munich’, ‘Papillion’ en ‘The Racing Rats’ niet. Maar veel singles ontbreken juist wel. Waar zijn bijvoorbeeld ‘Bones’, ‘All Sparks’ of ‘All The Kings’? De extraatjes zijn sympathiek, maar een compleet overzicht is het niet. Maar aangezien het succes van Editors nog wel even voort zal duren kunnen we waarschijnlijk bij een volgend jubileum wel weer een volgende compilatie krijgen die hopelijk wel compleet zal zijn. (7/10) (PIAS)

Deel: