Iedere dag tipt Maxazine zijn lezers over wat er die dag te doen is op het gebied van muziek. Concerten, festivals of wellicht iets heel aparts. Dagelijks wordt er één concert of festival uitgelicht waar vreemd genoeg nog kaarten voor verkrijgbaar zijn. Voor de last minute beslisser, die vandaag nog een gezellige avond wil hebben! Vandaag tipt Maxazine: Herbie Hancock in TivoliVredenburg.

Concerttip maandag 4 november: Herbie Hancock in TivoliVredenburg

Herbie Hancock heeft eigenlijk geen introductie nodig; het is moeilijk om iemand op te noemen die meer invloed heeft gehad op de elektronische hedendaagse jazz dan deze Amerikaanse toetsenist, bandleider, componist en acteur. Zijn carrière van vijf decennia als professioneel muzikant kent vele hoogtepunten. Vanavond komt hij met zijn voltallige band.

Niet alleen krijgt Hancock erkenning als legendarisch jazztoetsenist en componist, hij heeft met zijn werk veel meer genres geraakt. Zijn carrière kwam tot bloei in het baanbrekende kwintet van Miles Davis, waarbij hij aan de wieg van fusionjazz stond en hij nieuwe benaderingen ontwikkelde voor eigen opnames. Na zijn tijd bij Davis richtte hij The Headhunters op, bekend om de combinatie van elektrische jazz met funk en rock. Met The Headhunters nam hij het recordbrekende debuutalbum Head Hunters op, het eerste platina jazzalbum. De nummers ‘Rockit’ en ‘Future Shock’ markeerden de inval van Hancock in elektronische dansgeluiden, maar hij bleef ook werken in akoestische setting met V.S.O.P., met ex-Miles Davis bandleden Wayne Shorter, Ron Carter en Tony Williams.

Sindsdien heeft hij in verschillende samenstellingen gewerkt met alle groten der aarde. Denk aan Chick Corea, Wynton Marsalis, Pat Metheny, John Scofield, Branford Marsalis, Steve Wonder, Joni Mitchell en veel, veel meer. Hij heeft 14 Grammy Awards op zijn naam staan, waaronder de Grammy Lifetime Achievement Award, en zijn composities ‘Cantaloupe Island’, ‘Maiden Voyage’, ‘Watermelon Man’ en ‘Chameleon’ zijn moderne standards geworden. Momenteel is Hancock in de studio aan het werk aan een nieuw album, want in het zesde decennium van zijn professionele leven blijft hij waar hij altijd is geweest; in de absolute voorhoede.

Deel: