Toen in 2012 zijn debuutalbum ‘Home Again’ verscheen leek Michael Kiwanuka nog erg te leunen op soul- en folkinvloeden van o.a. Bill Withers en Otis Redding. Maar bij zijn tweede album ‘Love & Hate’ in 2016 sloeg hij een andere richting in. Waarin hij symfonische rock en 70’s soul à la Curtis Mayfield en Isaac Hayes met elkaar leek te verbinden. Het leverde al twee sterke albums op, en dat krijgt nu een vervolg met het nieuwe album dat simpelweg ‘Kiwanuka’ heet. De productie was opnieuw in handen van Danger Mouse.

Het album borduurt voort op ‘Love & Hate’, maar is misschien nog wel veelzijdiger dan zijn voorganger. De single ‘You Ain’t The Problem’ is nog een lichtvoetige opener, en het daarop volgende ‘Rolling’ klinkt als een 70’s rocksong. In ‘I’ve Been Dazed’ komt Kiwanuka met een gospelsong aanzetten. Maar vanaf ‘Piano Joint (This Kind Of Love)’ wordt de sfeer donkerder. Hoewel ‘Living In Denial’ een soultrack is die zo uit de stal van Motown of Stax uit de jaren ’60 afkomstig had kunnen zijn. Ook hier heeft Kiwanuka een politiek beladen nummer afgeleverd met ‘Hero’ (over Black Panther activist Fred Hampton die in 1969 werd vermoord).

De prijsnummers van het album zijn het 7 minuten durende ‘Hard To Say Goodbye’ en de afsluitende track ‘Light’. Beiden nummers hebben een zelfde opbouw als de inmiddels klassieker ‘Cold Little Heart’ van zijn vorige album, maar het blijft verrassend wat voor afslagen hij halverwege neemt. Daarmee heeft Michael Kiwanuka zijn derde sterke album op rij afgeleverd dat waarschijnlijk weer aan het einde van dit jaar in vele eindejaarslijstjes zal komen te staan. (9,0/10)(Polydor)

Deel: