Op 25 oktober komt het nieuwe album uit van het jarige Van Dik Hout dat zijn 25ste verjaardag viert dit jaar. De uit Den Helder afkomstige band staat al vanaf het begin aan de top van het Nederlandse popfirmament. Hun eerste single ‘Stil in Mij’ werd zelfs uitgeroepen tot Nederlandstalige single van de eeuw. Dat is een flinke uitdaging om als band overheen te komen. Eerlijk is eerlijk; het succes van ‘Stil in Mij’ evenaren is de band nooit gelukt.

Van Dik Hout is echter wel een band die zich de afgelopen 25 jaar steeds verder en continu is blijven ontwikkelen. Van een band die de zweterige clubs jaar na jaar plat speelden, groeide de band uit naar een grote festival-act, die zelfs als vanzelf werd opgenomen in het nationale culturele erfgoed, onder andere door hun optreden bij het huwelijksfeest van Koning Willem Alexander en Koningin Máxima in 2002.

Na een periode van rust die begon in 2005 kwam de band in 2007 terug. Ze ontwikkelden zich steeds meer als een band die de theaters bedienden, in plaats van de rockpodia. Ook hier ontwikkelde band zich tot een succes-act. De muziek van de band, in combinatie met de prachtige poëtische teksten, die in tegenstelling tot bijvoorbeeld de vaak irritant onnavolgbare kafkaiaanse teksten van een band als BLØF wel bij iedereen ingang weten te vinden, blijven instant herkenbaar en behoren kwalitatief tot het beste dat de Nederlandse muziekscene te bieden heeft.

Nu is er dan het nieuwe album ‘Een Nacht Eeuwigheid’, een album waarmee de band terugkeert naar zijn roots, en weer als vanouds rockt, zonder enige concessie te doen aan schoonheid. Al veel eerder kwam de titeltrack van het album als single uit. De band genereerde weer meteen veel airplay, met name op Radio 2, en de nieuwsgierigheid naar het nieuwe album is sindsdien alleen maar groter geworden.

Op het nieuwe album heeft de band 12 nieuwe tracks in het glimmende polycarbonaat geperst. Het was zoveel makkelijker geweest voor de band om een grootste hits album uit te brengen met een extra cd met nooit eerder uitgebrachte demo’s of wat video’s. Terugkijken dus op hun carrière. Het spreekt zoveel meer voor de band dat ze, juist nu, met nieuw werk komen.

Een album waaruit Van Dik Hout hernieuwd uit de startblokken vliegt. Veel mannen van 50 jaar gaan een Harley kopen, nemen een nieuwe, veel jongere vriendin, of gaan op tantra massage les. Van Dik Hout dropt gewoon hun beste album sinds jaren en laat zo zien dat age but a number is en dat binnen nu en twintig jaar vast en zeker zal worden vastgesteld dat er mensen zijn die een nucleotide sequentie in hun DNA hebben zitten die onvermijdelijk ertoe leidt dat deze mensen hun hele leven blijven rocken. Harley Davidson of niet.

Het album is modern en strak geproduceerd. Klinkt als een klok. Modern, helder, transparant en toch rock. Complimenten. Tekstueel is zanger Martin Buitenhuis verder gerijpt. Het zoeken naar bevestiging, waardoor je als tekstschrijver soms niet alles durft te geven, heeft plaats gemaakt voor een hoorbaar meer ontwikkelde authenticiteit waardoor de teksten nog persoonlijker en beter invoelbaar worden. “Een man van weinig woorden” zingt hij zelf in het licht atypische ‘Un homme très Chic’, maar dan wel weinig woorden waarvan elk woord juist gekozen en raak is.

‘Goud uit het niets’ groovet geweldig en zal live knallen, ‘Een greep naar het geluk‘ over een man die niets meer zal verliezen, alles al heeft gemaakt en zich niet meer gek laat maken.

“Als ik val, als ik sterf
heb ik geleefd voor een man of 10’

Er staat geen zwak nummer op het album. Kiezen uit dit alles welke het mooiste is moeilijk. ‘Dat het de wereld was’, en zeker ook het prachtige ‘De hemel draagt als naam’ dingen beide naar de hoofdprijs, maar het album groeit elke draaibeurt verder. Het kenmerk van een klasse album. Van Dik Hout klinkt op ‘Een Nacht eeuwigheid’ zelfverzekerder dan ooit tevoren. Het komt wel goed. Om het album te promoten zoekt de band als vanouds weer de clubs op waar ze ooit hun faam opbouwden. Gaat dat zien. (9/10) (Agents after all)

Deel: