Om het vijftigjarige bestaan van ‘Arthur Or The Decline And Fall Of The British Empire’ te vieren, kondigen The Kinks een speciale release van het album aan. Deze komt uit op 25 oktober via BMG en zal o.a. de niet eerder verschenen track ‘The Future’ bevatten.

Dit zevende album van The Kinks is zonder twijfel één van de beste rock albums ooit gemaakt. Een bijna perfecte uitvoering van een concept album door het buitengewone talent van Ray Davies waarmee hij een verhaal kan vertellen. Het is ook best schrijnend dat een album dat draait om het emigeren uit de UK van 50 jaar oud, nu ook weer zo actueel is met de Brexit om de hoek.

‘Arthur’ontving unaniem goede kritieken bij de release. Elk van de 12 album tracks is een pareltje en laat horen hoe Ray Davies een verhaal maakt van elk liedje. In deze gouden periode voor The Kinks volgde ‘Arthur’ bij zijn release op 10 oktober 1969 een andere klassieker op: ‘The Kinks Are the Village Green Preservation Society’.

Rolling Stone schreef: “Arthur is a masterpiece on every level. The Kinks supreme achievement and the best British album of 1969.” Melody Maker was net zo lovend: “Ray Davies’ finest hour……beautifully British to the core”.

Ray zegt: “I started Arthur before the end of Village Green. The albums piggyback one another because they are joined. I’d already written the song ‘Arthur’. I think I wrote ‘Australia’ when I was still living at 87 Fortis Green so it was quite early on. I remember taking it over to Dave, he lived in Cockfosters at the time, and playing it to him. We were laughing at the irony in the line, ‘nobody’s got a chip on their shoulder’.”

Gedurende de opnamen van ‘Arthur’ was er ook plek ingeruimd voor het afronden van Dave Davies’ solo album. Het album begon vorm te krijgen na het succes van zijn single ‘Death Of A Clown’ in 1967, maar werd uiteindelijk nooit voltooid.

“One of the reasons the album wasn’t finished was because I felt ‘The Kinks’ management and record company were forcing me too much, I felt very comfortable being in The Kinks and it seemed fulfilling to be part of a band. I didn’t really want for more. I couldn’t see the point.”, zegt Dave terugkijkend.

Ray zegt hierover; “Hearing Dave’s songs again after all this time, I found them quite moving because they were like the back story of what The Kinks were going through at the time.

Uiteindelijk schrapte Reprise de release van het album. Maar Kinks fans zijn zich altijd blijven afvragen hoe het album (sommige noemen het ‘A Hole In The Sock Of’, de werktitel die Dave ooit geroepen zou hebben) zou hebben geklonken.

Deze speciale editie bevat 4 cd’s met samen 81 tracks. Hiervan zijn 5 songs nooit eerder uitgekomen en 28 tracks zijn nooit eerder uitgekomen in deze versies. Hieronder vind je ook de dit jaar opnieuw gemasterde originele opnamen, mono en stereo single versies, B-kantjes, alternatieve mono en stereo mixen, oefenruimte nummers, BBC mixen en het Dave Davies solo album met bonus tracks.

Het bevat ook Ray Davies’ samengestelde medley van niet uitgebrachte demo tracks, 2 nieuwe opnamen van Ray Davies met The Doo Wop Choir, ‘Arthur & The Emigrants’ waaronder 1 niet eerder uitgebrachte track, 3 niet eerder uitgebrachte ‘The Come Dancing Workshop Ensemble’ tracks en nieuwe Ray Davies remixes van ‘Australia’ en ‘Shangri-La’.

Ook zit er een 68 pagina’s tellend boek in de box met uitgebreide verhalen door bekende Kinks kenners, zoals Julian Mitchell en Bob Lawrie. En ook nieuwe interviews met Ray Davies, Dave Davies en Mick Avory, band foto’s, origineel cover artwork en andera memorabilia.

Verder bevat de special editie vier 7” singles van ‘Drivin’, ‘Victoria’, ‘Shangri-La’ & ‘Hold My Hand’ (Dave Davies solo), allen met origineel artwork. En ten slotte een speciaal gemaakte, exclusieve Kinks logo pin.

Deel: