In de jaren tachtig van de vorige eeuw werd de R&B en Soulmuziek een beetje verdrongen door de komst van drumcomputers en synthesizers. De meeste funkbands waren in staat om hun sound aan te passen en konden aardig meeliften op de verandering in de muziekindustrie maar veel Soulartiesten gingen een moeilijke tijd tegemoet.
Pas eind jaren tachtig kwam de R&B en Soul een beetje terug in de vorm van Swingbeat, wat later weer evolueerde in HipHop Soul, moderne R&B en Neo-Soul. De jaren negentig daarentegen werden de gouden jaren van de moderne R&B en een van de grote zangers uit die tijd is Joseph Lewis Thomas, beter bekend als Joe.

Joe was de afgelopen jaren al regelmatig in ons land te zien. In 2013 stond hij in de Melkweg en op 18 februari 2016 was hij in Rotterdam voor een verlaat Valentijnsconcert. Dat concert vond plaats in een stampvolle club Eclipse.
Een jaar later, in maart 2017, stond hij met zangeres Ashanti in Tivoli Vredenburg.

Zondagavond was hij voor een eenmalig optreden in Nederland en ditmaal compleet met band. Het concert vond plaats in ‘The Box’, een evenementenlocatie in Amsterdam met plaats voor 2800 personen. De grote zaal was niet helemaal gevuld maar het grotendeels vrouwelijke publiek zwijmelde, gilde en zong mee uit volle borst. De eerste dertig minuten van de show waren voor de openings-act Replay die niet geheel onverdienstelijk hun hits uit vervlogen tijden zoals Niemand en Ala Day ten gehore brachten. Daarna werd de zaal nog even verder opgewarmd met grote R&B-hits uit de jaren negentig totdat zanger Joe op kwam.

De R&B crooner opende met ‘Don’t wanna be a player’ en speelde daar meteen de Keith Sweat-cover ‘Make it last forever’ achteraan. De band speelde strak en de muzikanten lieten horen hoe moderne R&B moet klinken. Op het gebied van het maken, produceren en spelen van onversneden R&B en Soul verslaan de Amerikanen nog steeds alle competitie. Joe, geboren als kind van Gospelouders in het zuiden van de Verenigde Staten, hoef je niet uit te leggen wat bezieling is. Vol overgave en beleving kwam er een soul train aan hits voorbij zoals Stutter, Ride Wit U, Let’s stay home tonight, Table for two en All the things.

Naast zanger, tekstschrijver en producer is Joe ook muzikant en speelt hij gitaar. Vorig jaar nog nam hij voor Last FM een live concert op in de Living Room New York en kon je goed horen hoe muzikaal hij is. Het lag dan ook in de lijn der verwachting dat Joe gisteren op zijn minst één of twee songs in een akoestische versie zou spelen.
Gelukkig maakte hij die verwachting waar en speelde hij onder andere in een semi-akoestische setting de hit ‘All that i am’ van het gelijknamig album uit 1997.

Helaas was dat van korte duur. Al na een minuut of vijf werd de gitaar weer aan de kant gezet en pakte de voltallige band het weer verder op. De show ging door en met zijn zwoele bewegingen en zoete teksten wist hij weer bij veel vrouwen het hoofd op hol te brengen. Gaandeweg de avond leek het echter wel of de muziek staat harder gezet werd want en het einde van de avond stond de muziek zo hard dat het geluid vervormde. Erg jammer want ook de Adele cover ‘Hello’ kwam daardoor niet goed uit de verf. De keuze om die cover te spelen was sowieso opmerkelijk want het paste niet echt bij de rest van het repertoire uit de jaren negentig. Na elven zat het concert erop maar de zanger kwam nog één keer terug voor een toegift.

Voor de R&B fans was er na afloop van het concert nog een nieuwtje. Er werd namelijk via een persoonlijke videoboodschap van Keith Sweat aangekondigd dat hij op 27 maart 2020 naar Nederland zal komen voor een concert. Dat nieuws werd onder luid gejuich ontvangen en het zal voor veel liefhebbers weer een reden zijn om volgend jaar naar The Box af te reizen voor een R&B-feestje.

Deel: