Nadat Oasis alweer 10 jaar geleden uit elkaar viel werd bij de soloprojecten van de gebroeders Gallagher wel duidelijk dat Noel de muzikale drijfveer achter de band was, terwijl Liam daarvan weer de perfecte vertolker als frontman was. Noel schreef na de breuk nog steeds sterke songs, terwijl Liam’s projecten met de Oasis-afsplitsing Beady Eye en zijn solodebuut ‘As You Were’ uit 2017 middelmatige albums afleverden met slechts een handjevol sterke nummers. Liam is wel de eerste die zelf toegeeft dat hij geen sterke songwriter zoals Noel is. Daarom was het ook geen slecht idee om voor zijn nieuwe solo album ‘Why Me? Why Not’ de hulp in te schakelen van Greg Kurstin, Andrew Wyatt en Simon Aldred.

De titel is gebaseerd op een tweedelige tekening van John Lennon die Liam heeft gekocht. Oasis was natuurlijk al heel erg beïnvloed door The Beatles, en ook op Liam’s nieuwe album is de geest van de Fab Four niet ver weg. De geest van Lennon waait rond in de titeltrack en zowel ‘Once’ als ‘Meadow’ hebben een ‘Blue Jay Way’-achtige vibe. Bij ‘Now That I’ve Found’ denk je eerst even dat de climax van ‘Band On The Run’ van Paul McCartney & Wings wordt ingestart. Maar het is niet alleen maar Beatles wat de klok slaat, want wat lijkt het intro van ‘Halo’ toch veel op ‘Let’s Spend The Night Together’ van de Stones.

Dat die vergelijkingen naar boven komen betekent wel wat het allemaal van vrij hoge kwaliteit is. Met ‘Shockwave’ en ‘One of Us’ heeft Liam misschien zelfs zijn beste twee nummers in 10 jaar afgeleverd. En daarmee ook zijn sterkste solowerk tot nu toe. Met ‘With a little help from his friends’ bewijst Liam dat hij anno 2019 niet meer direct zijn grote broer nodig heeft om een sterk album af te leveren. (8,0/10)(Warner)

Deel: