Afgelopen vrijdag was de aftrap van het driedaagse festival Bospop in Weert, met namen als The Charlatans, Matt Simons, James Morrison, My Baby en Toto op het affiche beloofde het een heerlijke dag te worden.

De weergoden leken Weert, voor heel even, niet goed gezind te zijn tijdens de eerste dag van Bospop, dit werd tijdens het optreden van Matt Simons op de Mainstage wel duidelijk. Het publiek trok massaal poncho’s en regenjassen aan en liet zich door de regen niet weerhouden om weg te dromen en te genieten bij de muziek van Simons. Er werd lekker meegeklapt en met het stoppen van de regen en de daarop volgende zonnestralen voelde deze regenachtige vrijdagmiddag toch nog zomers aan. Met een sterke setlist en een goede band speelde Matt Simons zich de harten van het publiek in, waarbij de nummers ‘To the water’ en ‘With you’ menige emotie los maakte bij de toeschouwers. ‘We can do better’ was de afsluiter van dit prachtige optreden en een goede start voor de rest van het festival.

In de Tentstage nam My Baby het stokje over en wist de temperatuur direct een paar graden te laten stijgen met hun opzwepende muziek. Ze toverden de tent om tot hun eigen club en het publiek liet zich heerlijk mee gaan en klapte en danste op de sound van deze Nederlandse band. Zangeres Cato van Dijck maakte veel indruk door haar lange en krachtige uithalen.

Ook James Morrison liet op de Mainstage zien over krachtige uithalen te beschikken en schotelde Weert een heerlijke set voor met, voor het publiek, bekende en minder bekende nummers. Daarnaast trakteerde Morrison Bospop ook op het nieuwe ‘Glorious’ en een prachtige versie van ‘With a little help from my friends’ van Joe Cocker. Natuurlijk mochten ook ‘You give me something’ en ‘Wonderful World’ niet ontbreken en hiermee werd het einde van dit sterke optreden ingeluid.

Richard Ashcroft bracht in zijn eentje een geheel akoestisch optreden, waardoor zijn rauwe stem nog een tikkeltje rauwer overkwam. Op een kleine anekdote na werd het ene nummer na het andere ingezet, waarbij ‘Space & Time’ een waar pareltje bleek. Het, door het publiek lang verwachte, The Verve nummer ‘Bittersweet Symphony’ was grandioos en zorgde voor kippenvel.

Kodaline zorgde in de Tentstage voor wat extra energie en de tent bleef maar volstromen met mensen die hiervan mee wilden genieten. De handen gingen veelvuldig de lucht in en daarbij was de podiumopbouw met lichteffecten een lust voor het oog.

Toto sloot deze eerste dag van Bospop 2019 af met een fantastische show, waarbij het veld volledig vol stond met mensen. Iedereen wilde het optreden van deze legendarische Amerikaanse rockband meemaken. Met mooie visuals als backdrop en een grootste podiumopstelling lieten deze grootmeesters ziet wat ze in huis hadden en verpletterden iedereen door direct sterk te openen met ‘Devil’s Tower’. Tot vreugde van het publiek werd ‘Hold the line’ vrij vroeg gespeeld in de set, waardoor er al meteen keihard door iedereen werd meegezongen. Het gitaarspel van Steve Lukather was waanzinnig en liet veel bezoekers luchtgitaar spelen in het publiek. Toen gedurende dit optreden ook nog ‘Rosanna’ en ‘Africa’ voorbij kwamen was deze magische avond compleet en werd Weert door Toto getrakteerd op muzikaal vuurwerk waar men nog lang op kan teren.

Foto’s (c) Marcel Hakvoort / Maxazine

Deel: