Een bekende uitdrukking is “you can’t judge a book by its cover” en dat is iets wat ook geldt voor deze cd. Zo zie je maar. Muzikaal wordt de luisteraar verrast met een combinatie van soul, funk en blues. Naast naamgever Julian Taylor (zang, gitaar) bestaat de band uit Gareth Parry (gitaar), Steve Pelletier (bas) en Jeremy Elliott (drums). Het toetsenwerk wordt gedeeld door David Engle en Derek Giberson.

‘Avalanche’ is het derde album van de uit Toronto afkomstige Julian Taylor Band met acht door Taylor zelfgeschreven nummers. Nadat hij van zijn moeder een koffer met persoonlijke dingen had gekregen gaf hem dat de inspiratie tot het schrijven van een aantal nieuwe nummers, die we nu terugvinden op de cd. Taylor is niet bang voor het aansnijden van zware thema’s, zoals dood, liefde en spijt. Ooit verloor hij een paar vrienden door zinloos geweld. Dit thema snijdt hij aan in het nummer ‘Learn To Love’. Taylor heeft een gemengde afkomst, deel Afro-Amerikaans, deels inheems Amerikaans (Mohawk). Dat geeft hem het gevoel nergens bij te horen. Dit geeft hij weer in het mooie ‘Never Let The Lights Go Dim’. Een wat vrolijker nummer, ‘Back Again’ gaat over zijn kindertijd. Een prima album van een uitstekende band, die extra punten verdient door de inhoud van de nummers. (8/10) (Gypsy Soul Records)

Deel: