In de ruim 57 jaar dat ze bestaan hebben The Rolling Stones meer verzamelalbums uitgebracht dan reguliere studio albums. Daar komt met ‘Honk’ de zoveelste verzamelaar bij. Je vraagt je af waarom, omdat met name de vorige compilatie ‘Grrr’ uit 2012 een prima carrière overzicht was, en er in die tussentijd welgeteld één studio album is uitgebracht met het bluesalbum ‘Blue & Lonesome’ uit 2016. Van dat album zijn er twee nummers aan deze compilatie toegevoegd.

Natuurlijk is de kwaliteit van de klassiekers op het album hoog. Wat op z’n minst interessant is aan deze selectie van nummers is dat er naast grote hits als ‘Start Me Up’ en ‘Angie’ ook minder geijkte tracks zijn toegevoegd als ‘Rocks Off’, ‘Out Of Tears’, ‘Out Of Control’ en ‘Dancing With Mr. D’. Opvallend is dat uitgerekend ‘(I Can’t Get No) Satisfacion’ ontbreekt op deze compilatie. Toch ontgaat hierbij volledig de relevantie van dit overzicht. Al zijn er genoeg redenen te bedenken, zoals dat Mick Jagger toch ergens de alimentatie voor al zijn kinderen van moet betalen.

Maar uiteraard bevat het naast dit carrièreoverzicht nog een extraatje om de die-hard fans toch over te halen om het aan te schaffen. Daarvoor is een extra disc toegevoegd met live opnames van de afgelopen ‘No Filter’ tour waarmee ze Stones afgelopen twee jaar tourden. Interessant voor de Nederlandse fans is dat er twee nummers op staan die tijdens de concerten in Nederland zijn opgenomen: een opname van ‘Dancing With Mr. D’ in het Gelredome, en ‘Shine A Light’ opgenomen in de Johan Cruyff Arena. Interessant zijn ook de duetten op het album met Florence Welch, Ed Sheeran, Brad Paisley en Dave Grohl waarvan de één meer geslaagd is dan de andere. Met name ‘Dead Flowers’ met Brad Paisley en ‘Bitch’ met Dave Grohl komen hierbij goed uit de verf. Bij ‘Wild Horses’ met Florence Welch is dat minder het geval, terwijl zij een aantal jaren geleden nog een perfect duet met Mick Jagger deed met de klassieker ‘Gimme Shelter’.

De toevoeging van de live disc is het meest interessant, maar het maakt de compilatie niet minder overbodig. Zouden de Stones bijvoorbeeld niet net als Bruce Springsteen en Pearl Jam hun fans tegemoet kunnen komen door van ieder concert na afloop een officiële download aan te bieden? Want met 10 live opnames aanvullen bij nummers die de echte Stones-fan al meerdere keren in de kast heeft staan is niets meer dan een simpele manier van uitmelken. (6/10)(Universal)

Deel: