Het is een van de eerste mooie lentedagen op het Limburgse plateau van Doenrade, bij Cloud 9, de opnamestudio van Eddy Bopp, een van de ‘founding fathers’ van Vandale, een band die al veertig jaar de Nederlandstalige rockmuziek als geen ander vertegenwoordigt. De studio binnenlopend komt de geur van brandende wierook je tegemoet. Eddy is in de studioruimte alles aan het voorbereiden voor de band rehearsal, later die avond. Langs de wanden van de studio staat een arsenaal aan buizenversterkers waar iedere gitarist de vingers bij zou aflikken. Marshalls naast een mooie Kitty Hawk-buizenbak, een prachtige re-issue Vox AC30 met blue Alnico speakers… de weapons of choice voor elke rockgitarist.

Eddy laat met enige trots zijn studio zien. Jaren hard werken en liefde voor muziek hebben geleid tot studio Cloud 9, thuisbasis voor Vandale, de enige echte Nederlandstalige rockband. Een voor een komen de mannen van Vandale binnendruppelen. Anton Masius, een van Limburgs meest legendarische bassisten, van de familie Masius, die samen met zijn drummende broer Ruud, ook wel de Limburgse Porcaro’s worden genoemd, Even later volgen zanger/gitarist Freek Bos en drummer Eddie Claessens om de band compleet te maken. Compleet? Ja, de band is compleet.

Directe aanleiding voor dit interview is het nieuws dat Vandale-zanger Bert van Klaveren op 10 april jongstleden via een videoboodschap op Facebook wereldkundig maakte dat hij Vandale ging verlaten. Een moeilijk besluit, maar volgens Bert zelf, die openhartig was, kan hij het fysiek niet meer doen. Het podiumbeest van Vandale, de man die volgens mede grondlegger Eddy Bopp toendertijd mede uitverkoren werd vanwege zijn coole verschijning. De frontman die iedereen kent, met z’n waanzinnige witte boots met plateauzolen, hangt na 40 jaar de microfoon aan de wilgen. Een schok ging door rockminnend Nederland, en Bert werd online bedolven onder de sympathieke boodschappen en dankbetuigingen voor wat hij met Vandale had bereikt.

Begin jaren ’80 bestormde Vandale de Nederlandse muziekscene met 2 uiterst succesvolle albums, die later ook nog op CD werden uitgebracht. ‘Schandale’ en ‘Stale Verhale’ zijn albums met nummers als ‘Geitenwollensokkenrockers’, ‘Paddestoel’, ‘Lichting 60/65 en ‘Stale Verhale’. Nummers die ook nu nog woord voor woord worden meegezongen tijdens live-optredens van de band

In 2017 komt dan eindelijk de opvolger ‘Kanniebale’ uit met nummers ‘Betale’, ‘Perfecte dag’ en ‘Pa’ laat de band andermaal weten dat Nederland nog steeds rekening moet houden met de Limburgse bende rock-vandalen. Prangende vraag is dan ook of Vandale nog door kan, zonder Bert. Deze vraag wordt welhaast in unisono door de Vandalen beantwoord; “De band gaat door”.

Vandale heeft nog ambities en volop energie en ideeën. No way dat deze band gaat stoppen. Het spelen zit in hun bloed. In de jaren ’80 trad de band 160 keer per jaar op, iets dat nu vrijwel geen een band meer kan zeggen. Vandale is nooit echt een Limburgse band geweest, en ook nu nog spelen ze meer boven de rivieren dan in Limburg. Vandale is altijd een echte live band geweest, een band die het leukst is om mee te maken op een festival, chillend met een pilsje. De mannen halen herinneringen op aan de mooiste optredens die ze hebben mogen doen, en wat opvalt is het enthousiasme en de gedrevenheid waarmee de mannen spreken over hun vak, de liefde voor hun muziek. Eddy Bopp verzucht het wel jammer te vinden dat in Limburg vooral veel belangstelling is voor wat hij ‘Oktoberfeest-bands’ noemt. Vandale zou graag vaker in Limburg spelen, maar het land ingaan om hun doses rock te krijgen is geen enkel probleem voor de mannen.

Freek merkt op dat hij een ‘Limburg offensief’ wil gaan beginnen, vaker spelen, en dan meer in Limburg. Binnenkort zal de band dan ook te zien zijn in het bekende muziekcafé Ernesto’s op de markt in Sittard en volgende maand spelen ze bij De Reünie in Geleen, en ook Belgisch Limburg zal bezocht worden.

Om dit allemaal waar te maken is de band hard aan het werken. Met het vertrek van Bert zal de vacante positie van frontman , op aanraden van Bert, ingenomen worden door zanger/gitarist Freek, die benadrukt geen Bert van Klaveren kopie te kunnen willen zijn. “Bert is uniek. Ik realiseer me dat ik grote schoenen moet vullen, maar ik zal het op mijn manier doen”. De eerste reacties op internet waren positief en bemoedigend, iets waar Freek zegt heel blij mee te zijn.

Vandale concentreert zich naast het live spelen in de nieuwe bezetting de komende tijd ook op het uitbrengen van een nieuwe single, die we binnen ongeveer een half jaar mogen verwachten. Iets verderop in de tijd geprojecteerd, maar toch ook binnen een jaar, verwacht Vandale met een nieuw album te komen. Gelukkig is Vandale in staat dit allemaal in eigen beheer te maken onder productionele leiding van Eddy Bopp in de Cloud 9 studio. De muziekbusiness is zo veranderd dat een band als Vandale eigenlijk alleen nog maar op deze manier kan werken. Er zijn geen maatschappijen meer die financieel in bands investeren of voorschotten uitkeren om albums te maken. Vandale doet alles zelf en is er trots op dat te kunnen doen.

Gevraagd naar waar de band zichzelf ziet staan over drie jaar, denkt Freek even na om dan vol overtuiging te zeggen dat hij niet pas over drie jaar, maar nu, dit jaar alweer van Vandale opnieuw een gevestigde live band wil maken, die elk jaar weer met een nieuw album komt. Volgens Eddy Bopp wil Vandale ook nog wel gaan voor het scoren van een echte hit. Commercieel scoren is voor een groter en breder publiek werken, en staat voor Vandale niet gelijk aan cheesy producties. Vandale is er trots op toch een, misschien weliswaar kleine, voetnoot achter te laten in de Nederlandse muziekgeschiedenis. “Dit is een nieuw begin” zegt Eddy, Nederland is nog lang niet van Vandale af.

Deel: