Afgelopen zondag 14 april deed Julian Sas met zijn band de Bosuil in Weert aan. De 49-jarige Gelderse muzikant presenteerde begin deze maand zijn nieuwste cd ‘Stand Your Ground’ in Nijmegen. De cd bevat 8 nieuwe songs en is een back to basics plaat geworden, compromisloos en zonder fratsen. Het is inmiddels het 10e studioalbum van het podiumbeest Julian Sas.

Sas zit al méér dan 30 jaar in het muzikale vak en speelt met zijn Julian Sas Band al bijna een kwart eeuw in de beste bluesrock traditie van zijn vele voorbeelden zoals Rory Gallagher, Jeff Beck en Jimi Hendrix. Dat hij in al die tijd ook in Weert een trouwe aanhang heeft opgebouwd bewees de volle Bosuil. Julian staat immers bekend om zijn concerten waarin hij alles geeft en zich er niet met een uurtje spelen van af maakt. De verwachtingen waren dan ook hooggespannen toen de band om kwart over 4 het podium op kwam.

De fans werden op hun wenken bediend toen Sas het concert begon met het dampende ‘When I boogie’ met het zo karakteristieke rifje. Dit nummer werd naadloos gevolgd door ’18 Wheels’, ‘Believe to my Soul’ en ‘What they call Blues’. De sfeer kwam er inmiddels lekker in met deze eerste 4 nummers die min of meer een staalkaart vormden voor wat de rest van de middag zou volgen: heerlijk aanstekelijke boogie, swingende soul en hartverscheurende blues. Sas beheerst het allemaal en bespeelde de zaal met gemak dankzij zijn jarenlange ervaring in het vak.

Julian was prima op dreef en toverde de ene na de andere solo uit zijn gitaar. Hij kon dan ook volledig vertrouwen op zijn bandleden die aan één knikje of één blik voldoende hadden om de gelegenheid te krijgen om te soleren. Met een strakke bas solo (Fotis Anagnostou op bas) of met een wervelende Hammond orgel solo (de voortreffelijk spelende Roland Bakker op piano en Hammond orgel) kregen de bandleden volop een podium om hun kunnen te laten horen. Dit alles werd begeleid door een strak drummende Lars-Erik van Elzakker die de hele middag prima ritmewerk leverde. Met ‘Blues for the Lost’ en het zompige ‘Tale Spreader’ kwam een einde aan het eerste uur in de Bosuil.

Na de pauze werd de 2e set ingezet met het stampende ‘Make my Water’ gevolgd door ‘Highway 61’ waarbij Julian zijn finger slide techniek volop kon etaleren. Met ‘Howling Wind’ gaf Sas het publiek al een voorproefje van zijn nieuwe cd. De 2e set werd verder moeiteloos vol gespeeld met nummers zoals ‘Working man’s blues’. Een nummer dat Sas op het lijf geschreven lijkt: hard werken met eerlijke muziek en met hart en ziel gespeeld. Ook een heel mooie versie van ‘Hey Joe’ kwam voorbij en toen Sas het concert afsloot met ‘Devil got my number’ had hij méér dan twee uur alles gegeven aan het Weertse publiek. Julian en band: gefeliciteerd met jullie 25-jarig jubileum en op naar de volgende 25!

Foto’s (c) Eric Bleize / Maxazine

Deel: