Het is even wennen als je de nieuwe plaat van Roos Blufpand hoort. De derde alweer van de Edense. De muzikale stuiterbal bracht recentelijk haar nieuwste album ‘Kleed Me Uit’ uit, en om nu te zeggen dat het minimalistische, uitgeklede muziek is… nou nee. Verwacht het onverwachte. Blufpand vindt zichzelf keer op keer opnieuw uit. En kleedt zich uit, want keer op keer kom je weer iets meer te weten van de mens achter de mooie Roos.

Op ‘Kleed me uit’ wisselt ze experimenteel af met kleine fragiele liedjes, zichzelf regelmatig begeleidend op piano. Toch doet ze het niet alleen en wordt de frêle Blufpand bijgestaan door mensen als Marnix Dorrestein (Herman van Veen, Perquisite) en David Hoogerheide (Kovacs), maar ook door zangers Gregory Frateur (Dez Mona) en Paul de Munnik (Acda & de Munnik). Ook Tobias Kerkhoven heeft een duidelijke stempel op de plaat, met zijn synthesizers (hoewel Hoogerheide en Dorrestein ook sythesizer spelen op het album). Het geeft een beetje de sfeer van ‘Kleed Me Uit’ aan.

Paul de Munnik brengt met Blufpand een duet, ‘Ik weet dat dit niet helpt’, dat een antwoord is op ‘Denk Je Dat Het Helpt’, van het album van De Munnik, waar Blufpand vorig jaar haar medewerking aan gaf. Een leuke gimmick. Ook ‘Dus hij zei’ is een aangename verrassing. Steviger dan normaal gaat Roos het nummer in, met de Vlaamse Frateur als tegenspeler. Die nummers, aangevuld met ‘Ja Natuuuuuuuurlijk’ (pin me niet vast op het juiste aantal U’s), zijn toch wel de meest in het oor springende nummers van het album.

Dat ‘Ja Natuuuuuuuurlijk’ zou je wellicht bij bands als Die Antwoord of dergelijke verwachten. De beats op het nummer hypnotiseren en samen met de stem van Blufpand is het een verslavend geheel. En dat terwijl je Blufpand verder meer in de richting van Aafke Romeijn en Wende Snijders zou kunnen plaatsen. Tekstueel zijn die drie geheel aan elkaar gewaagd.

‘Kleed Me Uit’ is erg persoonlijk. Een bijna autobiografisch geheel, over verbroken liefde, ouderrelaties, angst, gekwetst worden en het terug herwinnen van kracht. En krachtig is Roos Blufpand zeker. Wellicht te krachtig voor sommigen, maar voor de liefhebber een meesterwerk. Geen slappe kost voor het slapen gaan. (8/10) (Universal Music)

Deel: