De Malinese zanger/gitarist Habib Koité is één van de meest gerespecteerde en geroemde Afrikaanse artiesten van deze tijd. Hij groeide op in een muzikale familie en studeerde in 1982 af aan het National Institute of Art van Mali als gitarist. Pas op zijn 30e vormde Habib zijn eerste band, genaamd Bamada, met muzikanten die hij al kent sinds zijn kindertijd. Habib Koite & Bamada behaalden in de loop der tijd grote successen in het binnen-en buitenland. Met zijn album ‘Muso Ko’ uit 1995 bereikte hij plek nummer 1 in de Europese wereldmuziek charts. Sindsdien is de zanger vrijwel constant aan het touren.

Zijn opvolgende album ‘Ma Ya’ werd uitgegeven door Putamayo world music, en dit zorgde dat zijn muziek ook in de Verenigde Staten doorbrak. Hij speelde daardoor onder anderen samen met Eric Bibb en Bonnie Riatt. Koité overstijgt de grenzen van traditionele muziek. Met zijn maatschappelijk betrokken teksten en zijn op traditionele instrumenten gespeelde moderne muziek wil Koite een jongere generatie stimuleren trots te zijn op hun Malinese erfgoed.

Habib staat vooral bekend vanwege zijn unieke gitaarspel. Hij heeft veel open stemmingen en bespeelt zijn pentatonisch gestemde gitaar als een soort harp. Zijn muziek heeft raakvlakken met blues en flamengo. Zijn stem was zacht, betoverend en melodieus in de Tilburgse 013. Waar de muziek op sommigen momenten voort leek te kabbelen klonk er plots een stroomversnelling die je mee leek te voeren naar Mali. De band straalde enorm veel positieve energie uit, en was erg goed op elkaar afgestemd.

Habib leek een vaste schare fans mee te hebben genomen naar concertzaal 013 in Tilburg. Tussen de nummers door had de zanger veel interactie met het publiek, waarvan hij er sommige persoonlijk leek te kennen. Hij noemde Nederland zijn tweede vaderland na Mali en bedankte zijn fans voor hun trouwe steun.

Dat de fans erg trouw waren, bleek uit de manier waarop ze dansten en alle songteksten mee leken te kunnen zingen. Het was dan ook niet verwonderlijk dat de band na afloop een daverend applaus kreeg. Tijdens de toegift werd ‘cigarette abana’ ten gehore gebracht dat het publiek helemaal in vervoering leek te brengen. Alle bezoekers kunnen het erover eens zijn dat het een geweldigeavond is geweest.

Foto’s (c) Mira van der Hagen

Deel: