“Or you can picture me naked.” Het meest ondeugende concert dat de Melkweg in een tijd heeft gezien. Op 18 maart stond de 24-jarige Britse Zak Abel in een uitverkochte zaal. Voordat de zanger zelf opkomt staat eerst Rika in voorprogramma. De 19-jarige Britse singer/songwriter zingt een mix van covers: ‘Love On The Brain,’ en haar eigen muziek, waaronder het groeiende ‘Wanna Know.’ De Rika fans zingen energiek mee en het volume stijgt duidelijk tijdens haar covers. Met een sterke stem en een frisse choreografie is het duidelijk waarom de zangeres de hele tour als voorprogramma staat.

Na een korte pauze en een opgewonden publiek leek het dan te beginnen. Zak Abel staat bekend om zijn liefde voor de old-school stijl, en maakte dit duidelijk met een beginnende voice-over over zijn songs. Meteen werd de sfeer erin gezet met ‘These Are The Days.’ Al springend, dansend, en glimlachend zong Zak zijn openingsliedjes. Gekleed in Daily Paper, wat nog vlak voor het concert ingekort moest worden, bewoog Zak zich ritmisch over het podium. Het publiek had geen tijd nodig om na te denken, de meiden op de eerste rij barstten los en de rest danste meteen mee. Een aantal soulvolle songs later nam Zak dan even de tijd om met het publiek te praten.

De maandag stond voor velen in het teken van angst na het ongeval in Utrecht. Ook Zak sprak het publiek er meelevend op aan en bedankte iedereen dat ze ondanks de angst toch nog hadden besloten om die avond bij zijn concert te zijn. En wie zou het willen missen? Door een mix van energieke en akoestische songs raakte het publiek dan toch steeds meer verliefd op de zanger: “I love him so much, I’m going to cry”, aldus een groep meiden terwijl hij een rustig liedje begon te zingen.

De zanger speelde songs van al zijn albums voor de nieuwe fans en natuurlijk de stans. Hij bedankte zijn hardcore fans die er al sinds dag één bij waren, door ‘Say Sumthn’ te spelen. “Sing along if you can,” hoefden de fans geen twee keer te horen. Het volume nam toe vanuit het publiek terwijl iedereen meezong. Bij deze tour, legde de zanger uit, kon hij dan toch iets doen waarvan hij al een tijd had gehoopt: een Simply Red-song zingen. Het soulvolle ‘Holding Back the Years’ werd blij ontvangen door het publiek, terwijl Zak zijn krachtige stem naar voren liet komen. Niet al zijn liedjes moesten te serieus genomen worden. ‘Vegan’ maakte ook weer een verschijning: een niet al te waar lied over “love, life, deceit, and meat”, aldus de zanger.

Halverwege het concert nam Zak dan even de tijd om te vertellen over de relatie waaruit ‘Deserve to Be Loved’ ontstond. Openhartig vertelde hij dat hij de relatie beëindigde omdat hij zichzelf niet waardig vond voor een echte liefde. Na de relatie realiseerde hij dat hij, in feite, wel ‘deserves to be loved’ en hij schreef dit nummer om daar ode aan te doen. De akoestische versie van het lied legde het publiek stil, terwijl een kleine zee van lichtjes boven de meebewegende hoofden uitstak. De kalmte bleef niet lang, want, zoals fans van Zak Abel weten, heeft de soulful R&B & popartiest een stoute kant. Al snel speelde Zak de zaal omhoog met ‘Only When We’re Naked.’ Al lachend naar het publiek kondigde hij aan dat “I want you to picture yourself in your bedroom”, onder niet al te blije blikken van ouders en gelach van de vele meiden in de zaal, “or you can picture me naked.” Al flirterig zong hij zijn meest ondeugende songs, waaronder ‘You Come First,’ en zijn nog unreleased ‘Shame.’ Shame ontstond rond dezelfde tijd als ‘You Come First,’ “when I was in a bit of a naughty mood” vertelde de zanger. Trouw aan zijn stijl, stond de hele zaal binnen no time mee te dansen. Zelfs kan hij het niet laten om tijdens zijn tweede encore ‘Beautiful Life’ toch nog even zijn shirt omhoog te trekken voor een al gillend publiek.

Na luid gejubel van het publiek, en een snelle verkleding om vervolgens in zijn eigen ‘Deserve to Be Loved’ merch het podium op te lopen, beloofde de zanger dat hij toch nog een liedje of twee ging zingen. Natuurlijk kon Zak niet weggaan zonder ‘Unstable’ te zingen. Met sterke uithalingen en een lyric change naar “I’m Zak Abel” in plaats van “I’m unstable,” was het lied een grote favoriet van het publiek. Één fan genoot er zo van dat deze besloot de voeten van de zanger te kietelen: ‘did you tickle my feet? I see you’ zei Zak geamuseerd achteraf. Nog een foto met de crew en de hele zaal erop, een ondeugende glimlach naar het publiek, en Zak Abel rent backstage. Iedereen in het publiek is er op de weg naar buiten meer dan blij mee dat de zanger zijn professionele tafeltenniscarrière aan de kant heeft gezet om singer-songwriter te worden. De volgende keer zal Zak Abel zeker in een grotere zaal moeten optreden.

Foto’s (c) Constance van Rheenen

 

Deel: