Het in 1993 verschenen album ‘Yes I am’ van zangeres Melissa Etheridge bestaat dit jaar 25 jaar en is tevens haar meest succesvolle plaat in Nederland. Reden genoeg om dit jubileum te vieren met een speciale tournee. Afgelopen dinsdagavond stond ze in een uitverkochte 013 in Tilburg.

Aan zangeres Lucy Spraggan de eervolle taak om de rol van support act op zich nemen. Met veel enthousiasme bracht Spraggan haar mooie en krachtige pop ballads, maar ze werd gedurende haar akoestische optreden geregeld overstemd door het pratende publiek.

Op het moment dat de goed gezinde Melissa Etheridge het podium betrad, tijdens ‘All American Girl’, ontplofte de afgeladen volle 013 zowat en ontstond er een feeststemming die tot het einde van de show zou gaan duren. De opzet van het podium werd simpel gehouden: zwarte backdrop en een fraaie lichtshow, waarbij Etheridge enkel werd omringd daar haar mede-muzikanten.

Met een heerlijke rauwe stem en lekker lang uitgesmeerde liedjes maakte Melissa Etheridge er een wervelende show van, waar ze hier en daar ook veel indruk maakte met diverse gitaarsolo’s. Ook maakte ze veel contact met het publiek en kwamen er een aantal anekdotes voorbij: onder andere over haar overleden vader en over het feit dat ze al heel wat jaar kankervrij is. Geheel in thema van deze tournee werd er ook de nodige aandacht besteed aan het album ‘Yes I am’.

Het publiek in Tilburg liet zich de kans niet ontnemen om bij ‘You can sleep while I drive’, ‘Silent Legacy’ en ‘Bring me some water’ luidkeels mee te zingen en volop mee te klappen. Tot groot genoegen van Etheridge. Daarnaast was er ook ruimte voor nieuw repertoire, zo had de 013 de primeur om als eerste het nummer ‘Shaking’ (van het in april te verschijnen album ‘The Medicine Show’) te mogen horen. Dit werd erg goed ontvangen door de aanwezige fans.

De meeste fans waren met smart aan het wachten op DE grote hit ‘Like the way I do’ en aan het einde van het concert werd het publiek door Melissa Etheridge getrakteerd op een flink uitgesmeerde versie hiervan. Tijdens een lange drumsolo liet Etheridge zien dat ze naast zingen en gitaar spelen ook nog drumtalent heeft. Met ‘Like the way I do’ als afsluiter konden de bezoekers in Tilburg terugkijken op een grandioos en memorabel concert van een fantastische zangeres.

Foto’s (c) Stefanie Portegies

Deel: