Een klein jaar nadat Graham Gouldman in Maart vorig jaar nog met zijn band 10 CC in dezelfde zaal speelde, was de legendarische popmuzikant, opgenomen in de songwriter’s Hall of Fame, op 5 februari terug in de Limburgzaal van Parkstad Limburg Theaters in Heerlen met zijn ‘Heart full of Songs‘-tournee.

De inmiddels 72-jarige Gouldman blijkt niet te stoppen. Naast het intensieve touren met 10 CC speelt hij nu dus een ‘solo’ set zonder pauze, tot de nok toe gevuld met eigen en andermans hits, allen door hemzelf geschreven. De man is een levende legende met een carrière die inmiddels meer dan 50 jaar omspant.

Gouldman mag dan de pensioengerechtigde leeftijd zijn gepasseerd, hij presenteerde het publiek in Heerlen een lange, zeer afwisselende setlist die bij tijden deed wegdromen, volop genieten en waarmee hij af en toe het publiek nog ouderwets bij de strot wist te grijpen. Op het podium liet Gouldman zich begeleidden door een van de leden van Jeff lynn’s Electric Light Orchestra, Iain Hornal op gitaren en vocals, door Claran Jeremiah, bekend van de band van Sophie Ellis-Baxter en the Feeling op bass en keyboards en David Cobby op percussie.

Om half negen zag het publiek de man zelf vanuit de coulissen zijn plek opzoeken en zijn gitaar ter hand nemen. Na een vriendelijke groet, “Good evening” trapte hij de set af met ‘Pamela, Pamela’, een nummer dat Gouldman schreef voor Wayne Fontana die er in 1966 een hit mee scoorde. Dat Gouldman niet voor niets in de songwriters hall of fame is opgenomen bleek meteen. Na ‘Heart full of soul’ dat een hit was voor de Yardbirds, maar ook werd uitgebracht door Rush en Chris Isaak, werd meteen doorgepakt met ‘No milk today’ de wereldhit voor Herman’s Hermits.

Wat opviel was dat Gouldman nog steeds heel erg goed bij stem is. Iain Hornal moest vocaal de eerste drie nummers nog even opwarmen, maar daarna was de ‘blend’ van de vaak driestemmig zingende Gouldman, Hornal en Jeremiah loepzuiver en van grote klasse.

Graham Gouldman hoeft na zijn meer dan levenslange carrière niets meer te bewijzen. Het feit dat hij nu nog jaar in jaar uit tourt om zijn muziek voor de mensen te brengen is bewijs genoeg dat de man daadwerkelijk een ‘Heart full of Songs’ heeft, de titel die deze tour meekreeg. Gouldman omlijst de nummers met anekdotes en persoonlijke verhalen; referentiekaders waardoor ze vaak net wat meer gingen leven voor het publiek. Gouldman is echter een geboren songsmid van het zuiverste water die ook zonder bijkomende uitleg met zijn ambachtelijk gesmede popnummers erin slaagde het publiek voor zich te winnen.

Een verrassing was de prachtige uitvoering van een al lang niet meer gehoord nummer, dat voor velen in de zaal een deja-vu moment moet zijn geweest. Gouldman bracht ‘Love’s not for me’, geschreven voor de soundtrack van de animatiefilm ‘Animalympics’, prachtig gezongen waarbij zelfs de hoogste noten nog goed gehaald werden.

“I’ve always run away
From things that tie me down
My life I love
But love’s not for me”

Gouldman gunde het publiek een royale kijk in zijn persoonlijke leven door te vertellen over de invloed die zijn vader heeft gehad op zijn muzikale werk, hij vertelde over zijn liefde voor zijn echtgenote in het nummer ’Ariella , Ariella’, maar toen Gouldman vertelde over zijn samenwerking met Andrew Gold merkten we allen hoe diep het respect en de liefde voor deze veel te vroeg overleden muzikant zit. Andrew gunde het publiek een indrukwekkende kijk in zijn ziel met het prachtige ‘Daylight’, geschreven voor zijn vriend Andrew Gold waarmee hij in de jaren 80 het succesvolle duo ‘Wax’ vormde.

“Cold November day, I think about L.A., and the songs we used to play together
California kid, just doing what you did, Beatles in your head forever
Oh, you meant the world to me
I wish that you were here to see”

Natuurlijk speelden de mannen ook de gekende hits. Een mooie versie van ‘Good morning judge‘, de Wax hit ‘Bridge to your heart’, mooi omgewerkt naar een akoestische versie en natuurlijk ‘Bus Stop‘ dat hij schreef voor the Hollies.

Gitarist en zanger Iain Hornal bracht ‘Say the word’, een track van zijn soloalbum, geschreven door Graham Gouldman, samen met originele 10 CC-collega Kevin Godley. Iain had Graham gevraagd hem te helpen om een nummer te schrijven met zo’ n echte sixties of seventies sound. ‘Dat lukt me wel’ had Gouldman geantwoord en het resultaat mag er zijn een mooi nummer met beatle-eske samenzang.

Gouldman gaat niet stoppen. Geen pensioen voor hem. Zijn hart is nog steeds vol met liedjes en dat liet hij horen met nieuwe tracks als ‘Memory lane’ en ‘Ready to go home’. Natuurlijk werd de set van dit indrukwekkende optreden afgesloten met de 10 CC classic ‘Dreadlock Holiday’. Het publiek waardeerde de legende met een minutenlange staande ovatie. Terecht.

Foto’s (c) Patrick Strouken

Deel: