De in Almelo geboren Ilse DeLange mag na de afgelopen jaren terugkijken op een succesvolle internationale muziekcarrière. Zowel als solozangeres als met The Common Linnets heeft de country/popzangeres haar strepen inmiddels, terecht, verdiend. Na een show in Ahoy Rotterdam (2009) en een show in het Gelredome te Arnhem (2011) verkocht zij op 2 februari 2019 de Amsterdamse Ziggo Dome uit.

De bijzondere avond met ruim 17.000 fans mocht aanvangen met het nummer ‘OK’ gevolgd door ‘Half the Love’ en ‘Right With you’. Nummers van haar recentste album (2018) genaamd ‘Ilse DeLange’. Vol enthousiasme en trots volgt daarna een ‘Hallo Ziggo Dome’, we zien een dankbare zangeres staan die het optreden in de Ziggo Dome bestempelt als een mijlpaal in haar carrière. Kort daarna brengt Ilse het nummer ‘World of Hurt’ ten gehore, het nummer waarmee het voor de zangeres allemaal begon.

Het concert in de Ziggo Dome kent een prettige en doordachte opbouw, het eerste deel van de avond houdt de zangeres de gigantische concertzaal relatief klein. Niet veel later vervalt de huiselijke sfeer en breekt een ingenieus lichtplan los waarmee de zangeres de eerste minuten hoge ogen gooit. Het concert lijkt alles in huis te hebben, alles wat een concertganger verwacht van een grootschalig concert: Een activerend lichtplan, een goed geplande setlist en een lading aan enthousiasme vanaf het podium. Als kers op de taart nam DeLange ook nog een viertal gastartiesten mee, artiesten waarvan zij de muziekstijl een warm hart toedraagt: Black Bird, Judy Blank en Joe Buck passeren de revue met eigen geschreven songs.

Krachtig aan het concert van de zangeres waren haar performances op het kleine B-stage midden in de Ziggo Dome. Omgeven door spiegelbollen bracht DeLange een akoestische set ten gehore. Wanneer zij het nummer ‘Loves Goes On’ aankondigt zien we zangeres oprecht geroerd zijn. Zij schreef het nummer voor haar overleden vader en brengt het voor hen die iemand die avond in hun bijzijn missen. Kippenvel.

We zien de zangeres, oprecht als ze is, door een rollercoaster van emoties gaan. We zien geluk wanneer zij over de mensenmassa kijkt, trots als met de Amerikaanse superster Callum Scott zijn nummer ‘You Are the Reason’ zingt en oprechte roering als zij het publiek aan het einde van de avond bedankt voor het wonder dat zij na 20 jaar muziek maken de Ziggo Dome mag bestieren. De eerste zinnen van het nummer ‘Miracle’ raken zowel de zangeres als het publiek, traantjes pinken als gevolg. Een krachtige afsluiter van de avond!

In de toegift zingt DeLange onder eigen gitaarbegeleiding het nummer ‘Calm After The Storm’, het nummer waar The Common Linnets in 2014 het songfestival mee wonnen. Met ‘Violet & Blue’ en het welbekende ‘I’m Not So Tough’ komt daarna een definitief einde aan een overweldigende en emotionele Ziggo-show. Ilse DeLange mag met trots terugkijken op een geslaagde avond, eentje die de boeken in zal gaan.

Deel: