Vorig jaar begonnen een aantal oud-leden van David Bowie met een korte tour door Amerika genaamd A Bowie Celebration: The Alumni Tour. De band bestaat uit een aantal oud-bandleden van Bowie die in wisselende samenstellingen optreden. Begin dit jaar is de Europese tournee begonnen met nu een vaste samenstelling. Afgelopen zaterdag kwamen ze in Nederland aan voor drie shows. 26 januari in de Oosterpoort in Groningen. 27 januari in Doornroosje in Nijmegen en op 28 januari in Paradiso in Amsterdam. Tijdens de show worden bekende en minder bekende nummers van de in 2016 overleden David Bowie gespeeld.

Mike Garson begon in 1972 als toetsenist van David Bowie tijdens de legendarische Ziggy Stardust tour. Een jaar later gaf Bowie hem alle ruimte om een solo te spelen tijdens de opnames van het nummer Aladdin Sane, een solo die Garson in één take speelde en grote invloed zou hebben op het nummer. In de jaren erna blijft Garson af en aan met Bowie werken en werken ze samen aan meer dan 15 albums samen. Tijdens het optreden in de Oosterpoort was Garson misschien wat moeilijk te zien achter zijn piano maar het was duidelijk dat hij de bandleider was. Ook stond hij een paar keer op om wat bandleden te introduceren. Maar daar bleef het ook bij, Garson vertelde verder niks over het werken met Bowie over de nummers die hij met hem had opgenomen. Zo’n avond was het niet. Deze avond draaide om de muziek van Bowie niet om de man David Bowie.

Gitarist Earl Slick werd in 1974 door Bowie gevraagd om Mick Ronson te vervangen tijdens de Diamond Dogs tour. Twee jaar later verlaat Earl Slick de band om in 1983 weer voor een jaar terug te keren. In 2000 sluit Slick zich wederom aan bij de band van David Bowie. In de tijd dat Slick niet met Bowie werkte nam hij twee albums op met John Lennon en Yoko Ono (Double Fantasy en Milk and Honey) en bracht hij nog zeven solo albums uit. In Groningen liet de intussen 66-jarige gitarist zien dat hij nog vol energie zit en liep hij meerdere keren naar de voorkant van het podium om een solo te spelen. Met een grote glimlach liep hij de hele show over het gehele podium en stal meerdere keren de show volledig. Wat voor Earl Slick duidelijk helemaal leuk was was dat zijn zoon Lee John achter op het podium de drum bespeelde. Een aantal keer liep Slick dan ook naar achter om een stukje samen met zijn zoon te spelen.

Ook oud-Bowie-bandleden Mark Plati, die 3 jaar als gitarist met Bowie heeft getourd, en Carmine Rojas, die van 1983 tot 1987 met Bowie tourde als bassist, waren in Groningen aanwezig. Beide heren bleven echter wat op de achtergrond. Mark Plati stond dan wel vooraan op het podium maar droeg een hoed en grote zonnebril en deed verder weinig. Vooral als je hem vergeleek met de energieke Earl Slick. Carmine Rojas bleef letterlijk op de achtergrond tijdens het concert. Hij was eigenlijk alleen maar te horen.

De oud-bandleden hadden natuurlijk nog wel een zanger nodig voor hun band. Ze besloten om er echter drie te kiezen. Alle drie stonden ze de hele show op het podium, afwisselend als lead- of als achtergrondzanger. Bernard Fowler had de eer om als eerste de leadvocals op zich te nemen. Fowler is vooral bekend als achtergrondzanger van The Rolling Stones en vele van hun soloalbums. Hij heeft ook met ontelbaar veel andere acts gewerkt maar niet met Bowie. Maar dat doet er niet toe, geen van de zangers heeft met Bowie zelf gewerkt. Fowler liet in de Oosterpoort horen waarom hij al sinds 1985 met The Rolling Stones werkt en veel bekendheid geniet. Wat een geweldige zanger en als frontman wist hij het publiek volledig mee te krijgen.

Na drie nummers kwam Corey Glover van achter naar voren lopen om Fowler te vervangen als frontman. Corey Glover is één van de oprichters van Living Colour en werkt soms als acteur. Glover is geweldig om te zien. De man heeft erg veel humor en wist dan ook het publiek en de band erg aan het lachen te maken afgelopen zaterdagavond. Toen hij met een paar zeer hoge tonen uithaalde, vielen zijn publiek en band even stil. De man was niet alleen grappig maar wist de nummers van Bowie ook nog eens goed te vertolken. Na deze twee is het niet makkelijk om als derde en laatste naar voren te komen. Joe Sumner had echter deze eer in de Oosterpoort. De zoon van zanger en bassist Gordon Sumner (beter bekend als Sting) speelde ook van tijd tot tijd akoestisch gitaar. Sumner moest het hebben van zijn volledige overgave en veel energie. Hij sprong vele malen in de lucht en rende over het podium heen. Het publiek vond het geweldig en stuiterde vrolijk met de man mee.

Foto’s (c) Filip Heidinga

Deel: