Binnenkort vindt de vierde editie van Transition Festival plaats. 6 april staat heel TivoliVredenburg in het teken van jazz met programma op alle podia van de Utrechtse concertzaal. Het festival is blij Laura Mvula als headliner van Ronda te kunnen aankondigen. De Britse zangeres Laura Mvula groeide in korte tijd uit tot een sterke podiumpersoonlijkheid en combineert in haar aanstekelijke nummers moeiteloos soul, pop, gospel en jazz. Het programma wordt compleet gemaakt met Arp Frique & Family feat. Ronald Snijders, Tawiah en MDCIII.

Eerder werden bekend gemaakt: Michel Camilo & Tomatito, Metropole Orkest & Donny McCaslin feat. Jason Lindner, Bugge Wesseltoft/Dan Berglund/Magnus Öström – Rymden, Melanie de Biasio, 50 Years of ECM met Enrico Rava Sextet, Mathias Eick Quintet, Shai Maestro Trio, Wolfert Brederode Trio, Kit Downes en Elina Duni (solo), Kamaal Williams, Jonah Nilsson, Theon Cross Fyah, Bob Reynolds Quartet, MixMonk (Baron-De Looze-Verheyen), Nubya Garcia, Erik Friedlander’s Throw A Glass feat. Uri Caine, Chris Potter Circuits Quartet feat. Craig Taborn, Tim Lefebvre & Justin Brown, Joachim Kühn – The Melodic Side of Ornette Coleman, Ashley Henry, Philipp Rüttgers, Utrechtse Jazz Archipel performing Carla Bley, Beraadgeslagen, Sun-Mi-Hong Quintet en Sanne Rambags Trio.

Op Transition delen de inspirators uit het genre het podium met de moderne grensverlegger. Daarmee focust het festival op zowel de boegbeelden die nieuwe bewegingen in gang hebben gezet, als de nieuwe generatie die hier weer hun eigen draai aan geeft. Maar vaker nog staan de legends op het podium mét de nieuwe generatie(s).
Zo viert de Italiaanse trompettist Enrico Rava zijn tachtigste verjaardag met een sextet bezetting waarvan de meeste leden de helft van Rava’s leeftijd nog niet hebben bereikt. Door deze leeftijdsverschillen wordt ervaring met vernieuwing gecombineerd.

Arp Frique (Niels Nieuborg) laat zich inspireren door legendes uit de Caribische en Kaapverdische muziekscenes. Op Transition wordt hij vergezeld door fluitist Ronald Snijders, die sinds de jaren ’60 zeer succesvol traditionele Surinaamse muziek (kaseko en kawina) combineert met jazz, funk en pop. Drummer Joey Baron mag gerust een van de vaandeldragers in de internationale improscene genoemd worden en werkte samen met o.a. John Zorn, Bill Frisell en Fred Frith. In het trio MixMonk speelt hij samen met twee Belgische talenten uit de jongere generaties; saxofonist Robin Verheyen en pianist Bram De Looze.

Daarnaast staan nog diverse andere legends op het podium; latinjazzhelden Michel Camilo en Tomatito delen voor het eerst in zes jaar weer in Nederland het podium in de Grote Zaal, de New Yorkse cellist Erik Friedman deelt het podium met veteraan Uri Caine en pianist Joachim Kühn viert binnenkort zijn vijfenzeventigste verjaardag met een tournee waarbij het melodische werk van Ornette Coleman centraal staat.

Ook de jongere generaties jazzmusici zijn weer goed vertegenwoordigd op het festival. Zo speelt onder andere tenorsaxofonist Donny McCaslin, die furore maakte door zijn bijdrage aan David Bowie’s Blackstar album, samen met toetsenist Jason Lindner en het voltallige Metropole Orkest. De vocale jazz wordt vertegenwoordigd door de Vlaamse zangeres Melanie de Biasio, het Britse soulicoon Laura Mvula en de veelbelovende Londense (neo)soulzangeres Tawiah. Tubaïst Theon Cross (Sons of Kemet), saxofoniste Nubya Garcia en toetsenist Kamaal Williams brengen de broeiende UK-jazzsound naar de Transition podia. De modern gecomponeerde jazz komt ruimschoots aan bod met onder meer de nieuwe ECM boegbeelden Mathias Eick en Shai Maestro. Daarnaast speelt de Utrecht Jazz Archipel, met prominenten uit de Utrechtse jazzscene, werk voor grote bezettingen van ECM legende Carla Bley. Ook de jonge Nederlandse jazzmusici worden vertegenwoordigd met de Young VIP’s tour, dit jaar bestaande uit Sun-Mi Hong en Sanne Rambags.

Transition presents:
In opmars naar het festival komt een aantal bekende gezichten van de afgelopen edities van Transition terug naar Utrecht: Branford Marsalis staat op 17 maart in de Grote Zaal met zijn allstar kwartet. Mammal Hands keert op 20 maart terug voor een vervolg op hun afgeladen Pandora show op Transition. En Keyon Harrold, die de afgelopen editie van Transition afsloot, staat op 24 april in Cloud Nine.

Deel: