Zaterdag 19 januari sloot Noorderslag het Groningse showcasefestival Eurosonic/Noorderslag (ook wel bekend als ESNS) af en konden tientallen Nederlandse acts aan programmeurs, boekers en publiek laten zien wat ze in huis hebben.

Fais

Fais-Noorderslag

Singer-songwriter en pianist Fais beet het spits af in de foyer van de Grote Zaal. Fais is onder andere bekend van de hit ‘Hey’, een samenwerking met Afrojack. Op basis van zijn samenwerkingen met dance-DJ’s zou je misschien opzwepende dancemuziek verwachten, maar hij bracht vooral rustige nummers, begeleid door een gitariste en een indrukwekkende drummer die de show stal tijdens een uitgebreide solo.

Willem

Willem-Noorderslag-ESNS

Willem (Willy van The Opposites) stond in het wit op een donker podium met een groot scherm waarop foto’s werden vertoond. Hij bracht zijn soloalbum bijna helemaal solo, de synthesizer in de hoek viel nauwelijks op. De tijd van de voor grote festivals geschikte feestnummers is voorbij. Als je bij het luisteren naar deze nieuwe nummers ver weg staat, lijken ze nogal op elkaar. Je moet dichtbij staan om de teksten, waar alles om draait, goed te kunnen horen. Teksten over het vaderschap, het feit dat succes maar tijdelijk is en zijn depressie na het uit elkaar gaan van The Opposites.

Nona

Nona-Noorderslag-ESNS

Zangeres Nona stond op het podium met een 9-koppige band bestaande uit 3 blazers, een drummer, een toetsenist, een achtergrondzangeres en een stel gitaristen. Met haar prachtige stem, die vaak vergeleken wordt met die van Amy Winehouse, bracht ze vooral rustige, mellow nummers, behalve toen een van de gitaristen een gitaarsolo gaf.

Kita Menari

Kita-Menari-Noorderslag

In de entreehal stond de enthousiaste band Kita Menari die die bij elk nummer een grote bak energie over het publiek uitstortte. Zanger Micha vertelde dat ze de laatste tijd veel nieuwe nummers hebben geschreven. Hun meest recente single, Pretty Sure, doet het goed en heeft aandacht gekregen van veel nationale en internationale muzieksites.

Popprijs voor Ronnie Flex

Ronnie-Flex-Popprijs

Om iets over half 12 werd de winnaar van de Popprijs bekend gemaakt. De prijs ging naar Ronnie Flex, die volgens de jury “Voorop loopt in de ontwikkeling van het hiphopgenre”. Tijdens het nummer ‘Energie’ wilde hij graag telefoonlichtjes en aanstekers in de lucht zien. “Nog meer lichtjes, man, ik heb gewonnen.”

Thomas Azier

Thomas-Azier-Noorderslag

Zanger Thomas Azier maakte vanaf het eerste moment indruk. In een donkere zaal stond hij in het wit gekleed op een grotendeels donker podium. Hij is een echte entertainer en brengt zijn nummers expressief zonder dat het overdreven wordt. Vooral zijn bekendste nummers leverden veel reactie vanuit het publiek op.

Fata Boom

Fata-Boom-NoorderslagHet excentrieke Fata Boom was om half drie ’s nachts de afsluiter en zorgde voor een knallend optreden.  Met hun opzwepende elektropop kregen ze veel mensen aan het dansen. Na afloop van hun feest klonk er ‘We want more’ en gefluit dat nog lang aanhield. De mensen die om half drie al weg waren hebben een van de hoogtepunten van de dag gemist!

Foto’s (c) Irene Witpaard

Deel: